ZDKPolitikaMUP ZDK: Održan sastanak Štaba akcije „Izbori 2016.“

MUP ZDK: Održan sastanak Štaba akcije „Izbori 2016.“

Danas, 30.09.2016. godine, u Upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, održan je sastanak Štaba akcije “Izbori 2016.”, čiji je osnovni zadatak planiranje, koordiniranje i usmjeravanje aktivnosti u okviru usvojenog Plana obezbjeđenja predizbornih i izbornih aktivnosti na području Zeničko-dobojskog kantona.

U cilju stvaranja i održavanja bezbjednog ambijenta za sve građane i birače, službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona su u proteklom periodu poduzimali niz bezbjedonosnih mjera i aktivnosti, koje su se prvenstveno ogledale u inteziviranju operativnog rada na terenu, preventivnog djelovanja i prikupljanja bezbjedonosnih saznanja i informacija na području Kantona, te povećanju broja patrolnih službi i obilazaka pozorno-patrolnih sektora. U tom kontekstu, na područjima gradova i naseljenih mjesta, kroz pojačani rad pozornih i patrolnih službi, obezbjeđivano je i održavano povoljno stanje javnog reda i mira, neometano odvijanje saobraćaja, bezbjedno kretanje građana i održavanje predizbornih skupova i manifestacija. Takođe je pojačan policijski nadzor nad određenim kategorijama lica, prvenstveno lica sklonih vršenju krivičnih djela, prekršaja, narušavanju javnog reda i mira, asocijalnih lica, maloljetnih delinkvenata i dr.

Imajući u vidu značaj predizbornih aktivnosti kao i velikog broja javnih skupova i tribina, koji su u proteklom periodu organizovani i održani na području našeg kantona, Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona je prilikom poduzimanja aktivnosti na obezbjeđenju istih, vanredno angažovala veliki broj policijskih službenika, te angažovala sva raspoloživa materijalno-tehnička sredstva i opremu. I na dan održavanja izbora će takođe biti angažovane sve raspoložive policijske snage Uprave policije kao i raspoloživa materijalno tehnička sredstva i oprema.

U cilju postizanja visokog stepena bezbjednosti na području našeg kantona za vrijeme održavanja predizbornih aktivnosti, Štab u kontinuitetu, od samog formiranja, održava sastanke i pruža stručnu pomoć policijskim upravama, te svakodnevno vrši nadzor i praćenje poduzetih aktivnosti, kao i realiziranih mjera i zadataka. U vrijeme održavanja Lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, dana 02.10.2016. godine, Štab će u punom sastavu, neposredno na terenu, rukovoditi naznačenim aktivnostima i pratiti stanje bezbjednosti na području Kantona. Na dan Izbora poduzimat će se posebne mjere fizičkog, operativnog, saobraćajnog i KDZ obezbjeđenja, kao i druge planirane mjere i zadaci Uprave policije i njenih organizacionih jedinica, koje su definisane na osnovu izvršene bezbjedonosne procjene. Službenici Odsjeka za kriminalističku tehniku i KDZ će izvršiti KDZ pregled prostorija svih glasačkih mjesta. Svako biračko mjesto će biti obezbjeđeno mjerama fizičkog obezbjeđenja a svaki transport izbornog materijala će biti pod policijskom pratnjom.

Pozivamo građane da mirno i dostojanstveno obave svoju građansku dužnost, da se uzdrže od činjenja bilo kakvih vidova nedoličnog i nedozvoljenog ponašanja, da poštuju naredbe izdate od strane ovlaštenih službenih lica i na taj način doprinesu bezbjednom održavanju Lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini 2016. godine. Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, takođe, poziva građane da ukoliko raspolažu bilo kakvim bezbjedonosno interesantnim informacijama kao i informacijama o uočenim krivičnim djelima, prekršajima i drugim nezakonitim pojavama, da o tome odmah informišu nadležnu policijsku stanicu pozivom na broj 122 ili direktnim obraćanjem policijskim službenicima na terenu.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE