ZDKKulturaMuzej Kakanj: Uređivanje nekropole stećaka u selu Nažbilj

Muzej Kakanj: Uređivanje nekropole stećaka u selu Nažbilj

Muzej Kaknja koji djeluje pri Javnoj ustanovi za kulturu i obrazovanje Kakanj uskoro će nastaviti sa uređivanjem nekropole stećaka u selu Nažbilj, na lokalitetu zvanom Jasikovac.

Do sada je postavljena jedna natkrivena tenda sa stolom i klupama, dvije parkovske klupe, okopan je i očišćen dio stećaka, te popravljen potporni zid.

Ostvarena je izuzetno dobra saradnja sa lokalnim stanovništvom ovog područja koje se pokazalo kao odgovoran i savjestan čuvar onoga što je urađeno i postavljeno nakon prve faze uređenje nekropole.

Ovo je druga nekropola na području općine Kakanj koju uređuje Javna ustanova za kulturu i obrazovanje. Već ranije to je učinjeno na lokalitetu Ivničko-zagradske gradine gdje su uređeni nekropola stećaka i dva vidikovca, izvršeno čišćenje prostora oko stećaka, uređena pješačka staza i prilazi, postavljene dvije platforme sa tendama, ograđen lokalitet žičanom ogradom i postavljene klupe za odmor.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE