Lokalne TemeKulturaMuzej ratnog djetinjstva u Visokom

Muzej ratnog djetinjstva u Visokom

Nakon uspješnih izložbi u Sarajevu i Zenici, Muzej ratnog djetinjstva nastavlja svoju bh. turneju i gostuje u Visokom.

Izložba će se održati u Kulturnom centru Altindag-Visoko, od 22. do 24. jula.

Prvu izložbu u Sarajevu je posjetilo preko 4.000, a u Zenici oko 1.000 građana i građanki. Mnogi od njih iskoristili su izložbu da umuzeje svoje uspomene i priče iz ratnog djetinjstva, a iz MRD-a pozivaju građana i građanke Visokog da posjete izložbu i ponesu svoje uspomene.

Dok putuje po BiH, Muzej ratnog djetinjstva doživljava značajnu afirmaciju u svjetskim medijima.

Nakon BBC-a i CNN-a, o njemu su pisali Reuters, Yahoo, Daily Mail, Avvenire, Publico, Lonely Planet, The Economist i mnogi drugi, uključujući i regionalne medije poput Slovenske nacionalne televizije i hrvatskog Večernjeg lista.

Međunarodna prepoznatost ovog unikatnog projekta nije bila dovoljna da Muzej ratnog djetinjstva bude prepoznat u lokalnoj zajednici. Nakon višemjesečnih obećanja, dodjela prostora za njegovu stalnu postavku u Sarajevu konačno je trebala biti potvrđena na junskoj sjednici Općinskog vijeća Općine Stari Grad. U neviđenom preokretu, nakon različitih pritisaka, samo nekoliko minuta prije potvrđivanja, odluka koja je imala većinsku podršku Vijeća biva povučena s ciljem odbrane ličnih lokalnih interesa.

Dok se bori za svoju stalnu izložbenu lokaciju, Muzej ratnog djetinjstva nastavlja sa svojim istraživačkim, izlagačkim i edukativnim aktivnostima. Tako će u Visokom tokom izložbe biti upriličene i radionice za djecu.

Izložba će biti otvorena u Kulturnom centru Altindag-Visoko u petak, 22. jula, u 19 sati, a bit će je moguće posjetiti i 23. i 24. jula, od 12 do 20 sati.

Više informacija o izložbi i projektu dostupno je na web-stranici djetinjstvouratu.com, te na Facebook stranici www.facebook.com/muzejratnogdjetinjstva.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE