ZDKKulturaMuzički centar bogatiji za još jedan odsjek – Prijavite se na časove...

Muzički centar bogatiji za još jedan odsjek – Prijavite se na časove violine

Javna ustanova Kulturno-sportski centar Kakanj sa zadovoljstvom vas obavještava da će u sklopu Muzičkog centra biti omogućeni časovi na još jednom muzičkom instrumentu, a u pitanju je violina. Muzički centar dosad je iznjedrio brojne vrhunske muzičare i svirače koji su svoje prve korake napravili upravo u MC.

Ukoliko volite muziku, voljeli biste naučiti svirati, sada vam je omogućeno da se okušate i na violini. Budući da je sve veća zainteresovanost za ovaj muzički instrument koji se sve češće pojavljuje u bendovima ovo je izvanredna prilika da se kakanjska ali i bosanskohercegovačka scena obogati zvucima violine.

Violina je gudački instrument sa četiri žice, i od svih gudačkih instrumenata proizvodi najviše tonove i najmanjih je dimenzija. Riječ violina dolazi iz srednjovjekovne latinske riječi “vitula” što označava žičano glazbalo.

Ovladati violinom nije nimalo lagan zadatak. Pred početnikom stoje godine upornog vježbanja za postizanje dva cilja: da nauči da prenosi osećanja i raspoloženja svirajući na ovom instrumentu, i drugi, da ovlada toliko dobro instrumentom da bez “borbe” sa violinom može da odsvira metrički tačno određenu muzičku dionicu na desetine različitih načina primenjujući širok dijapazon mogućnosti koje violina nudi.

Časove violine vodit će nastavnica Amila Husić koja je završila srednju muzičku školu u Sarajevu, a trenutno je treća godina na Muzičkoj Akademiji u Sarajevu-gudački odsjek violine u klasi prof. Emine Smolović. Radi kao nastavnica violine u osnovnoj muzičkoj školi u Visokom, također vodi sekciju violine u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji.

Ukoliko želite da pohađate časove violine u Muzičkom centru u Kaknju pozovite na broj telefona 032/771-920 i prijavite se.

Na kraju školske godine svi polaznici Muzičkog centra bit će u prilici da se predstave i podijele plodove svog rada sa porodicom i prijateljima na završnom koncertu, saopćeno je iz JU KSC Kakanj.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE