Na 19. redovnoj sjednici Predstavničkog doma FBiH, Jasmina Zubić, postavila dva poslanička pitanja i jednu inicijativu

628

Na 19. redovnoj sjednici Predstavničkog doma PFBiH održanoj 14.03. 2017., zastupnica SDP-a, Jasmina Zubić, je postavila dva poslanička pitanja i jednu inicijativu koje prenosimo u cjelosti:

  1. Inicijativu upućujem Kantonalnoj bonici Zenica.

Ponukana istinitom pričom jednog onkološkog pacijenta iz Visokog, a u ime mnogobrojnih građana našeg Kantona koji obavljaju specijalističke preglede u Kantonalnoj bolnici Zenica, obraćam se inicijativom da razmotrite mogućnost interne organizacije i Vašim internim aktom utvrdite proceduru preuzimanja uputnica pacijenata na jednom prijemnom odjeljenju u bolnici, te obavještavanja pacijenata o terminu pregleda, odnosno nalaza telefonskim putem.

Obrazloženje:

Pismo onkološkog pacijenta iz Visokog (objavljeno na portalu Visoko.co.ba) oslikava nepodnošljivu situaciju u kojoj se nađu svi pacijenti koji moraju obaviti neki specijalistički pregled u bolnici. Administrativna procedura koju je opisao pacijent za samo jedan nalaz i pregled ljekara specijaliste, trajala je 124 dana uz 11 odlazaka u Zenicu koji koštaju od 200 – 400 km, zavisno iz koje općine pacijent dolazi. Sve to dodatno ugrožava i opterećuje osiguranike našeg Kantona koji zbog složene, skupe i dugotrajne procedure odustaju od liječenja što najčešće dovodi do smrti pacijenata.

  1. Pitanje upućujem Vladi Federacije BiH.

Da li je realizovana Inicijativa usvojena na 16. redovnoj sjednici PDP Fed BIH, održanoj 24. 1. 2017. god. a odnosi se na finansiranje roditeljske kuće, odnosno da li je obezbijeđen grant koji je potreban za finansiranje aktivnosti koje će se realizovati u Roditeljskoj kući za djecu oboljelu od raka i njihove roditelje koji dolaze van Kantona Sarajevo?

  1. Pitanje upućujem Vladi Federacije BiH i rukovodstvu oba doma Parlamenta FBiH.

Kada će biti potpisan Sporazum o saradnji između Vlade Federacije, oba doma Parlamenta FBiH i Saveza općina i gradova FBiH koji je pripremjen u 2016. godini, a kojim se precizira aktivna uloga Saveza općina i gradova u proceduri donošenja zakonskih i drugih akata u radnim tijelima i domovima Parlamenta FBiH.