Naslovnica Lokalne Teme Staro Visoko Na današnji d...

Na današnji dan prije 20 godina gorila je Vema

774
PODIJELI

Iz dana u dan ona poprima potpuno drugi izgled, u konačnici imat će i malo drugačiju i dopunjenu namjenu, ali starijim Visočanima ona će uvijek biti simbol i sjećanje na neko drugo i ljepše vrijeme. Riječ je o RK Vema.

Nakon ratnog stradanja, direktnih pogodaka granata, patova i pamova, otvorene pljačke početkom rata, Vema je doživjela još jednu katastrofu i dovršetak započete pljačke iz 1992.godine, ovoga puta nakon rata.

2. novembar 1996. godine, bio je dan kada je Vema doživjela svoju “tragičnu” sudbinu. Taj dan, u popodnevnim satima požar je zahvatio gornje spratove Veme i jako se brzo širio. Ubrzo se oglasila i sirena iz Vatrogasnog doma, a ljudi su se užurbano okupljali oko Veme. Da nam u pomoć nisu stigli vatrogasci iz okolnih gradova, Kaknja, Breze, Zenice i posebno iz Sarajeva, teško da bi požar bio saniran. Ovako, nastradala su gornja dva sprata i vjerovatno tada je propala svaka mogućnost da se ona obnovi i možda ponovo otvori onakva kakve smo je se sjećali od prije rata. Od tog požara je prošlo 20 godina. Bilo je raznih verzija uzroka tog požara, ali koliko se sjećamo zvanično taj slučaj nikada do kraja nije razjašnjen.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.