Foto KornerNa današnji dan, prije 52 godine Visoko je slavilo ulazak FK Bosna...

Na današnji dan, prije 52 godine Visoko je slavilo ulazak FK Bosna u Drugu Saveznu ligu Jugoslavije

S obzirom na nogometnu euforiju koja je zahvatila naš grad od samog početka ljeta donosimo neke zanimljive podatke iz prošlosti Visokog i Nogometnog kluba Bosna.

Naime, na današnji dan prije tačno 52 godine upriličeno je veliko slavlje u našem gradu jer je na ovaj datum tadašnja FK Bosna ostvarila historijski uspjeh, ostvarivši plasman u Drugu ligu. Tog datuma 7. 7. 1963. godine Bosna je uspjela se probije u jednu od najelitnijih liga bivše države, Drugu saveznu ligu Jugoslavije.

Možda će napokon, nakon 52 godine Bosna, nošena valom entuzijazma i euforije u našem gradu uspjeti da ponovo ostvari velike pobjede i uspjehe, a samim tim što je napokon prevaziđena granica famozne Prve lige Federacije BiH u našem gradu stvorena je velika nada i optimizam da bismo mogli, ponovo gledati visočku Bosnu kako se bori sa klubovima iz najelitnije lige Bosne i Hercegovine.

U prilogu vam donosimo fotografiju iz privatne arhive porodice Antović, koja je nastala nakon povratka fudbalera sa utakmice iz Brčkog, te davne 1963. godine, kada su ovi heroji Visokog dočekani kako to i dolikuje.

nk bosna maskotaTakođer, uz ovu fotografiju sa proslave donosimo i fotografiju iz iste arhive, koja je nastala 12 godina poslije, a u vrijeme kada je klub bio na vrhuncu organizacije, kada je postojla zvanična maskota kluba, kreacija profesora i igračke legende kluba Franje Rodića. Ovu fotografiju napravio je novinar Zoran Beatović.

Naravno, poučeni ovim vještinama iz davnih dana i puni elana zbog ostvarenih uspjeha u protekloj sezoni svima nama ostaje da maksimalno podržimo Bosnu u naumu da dođu do zacrtanih ciljeva i donesu velike pobjede i pehare u Visoko nakon dugo godina pobjedničkog posta.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE