Lokalne TemeStaro VisokoNa današnji dan prije 62 godine u Visokom odigrana prva rukometna utakmica

Na današnji dan prije 62 godine u Visokom odigrana prva rukometna utakmica

U Ljetopisu visočke Gimnazije (Franjevačka klasična gimnazija Visoko op.ur.) stoji zapisano da je prva zvanična rukometna utakmica odigrana u Visokom 9. maja 1954., na Dan pobjede nad fažizmom, između “Mladosti” iz Visokog i “Elana”, Sportskog društva Druge sarajevske gimnazije.
Prije prve zvanične rukometne utakmice u Visokom odigran je nekoliko “pripremnih” sa ekipama Vojnog garnizona Visoko i učenicima Franjevačke gimnazije.

Tog 9. maja 1954. prepuno gledalište školske omladine ispred Franjevačkog samostana, na tada jedinom rukometnom igralištu sa podlogom od utabanog šljunka, bilo je svjedokom rađanja novog sporta u Visokom.

Ostaje zanimljivost da su na toj utakmici prodate tri ulaznice, sa prihodom od 90 dinara, a kupili su ih Salem Oruč-Nane, Rešad Smajlović – Arneri i Asim Hajrić – Kriks.

Iako poraženi rezultatom 9:25, kao pobjednici izašli su iz ovog istorijskog susreta oni koji su nastupili za visočku “Mladost”, a to su: Malić, Handžić, Vuković, Simonović, Mojsilović, Ostojić, Bonić, Đokić, Perenda, Vulić i Protuđer, sa trenerom, nastavnikom Semić Feridom.

Inače, rukometni klub u Visokom osnovan je 19. februara 1954. Ime Mladost je nosio do 1960., potom Bosna, pa Vitex, da bi 1991. vratio stari i aktuelni naziv – Bosna.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE