Naslovnica BiH Kultura Na tavanu slu...

Na tavanu slučajno otkrivena vrijedna kolekcija arhivske i bibliotečke građe

56
PODIJELI

Ismet ef. Odobašić, imam Gazijske džamije u Kiseljaku kod Srebrenika i profesor historije po struci, odnedavno je u posjedu vrijedne kolekcije arhivske i bibliotečke građe, slučajno pronađene na tavanu jedne stare kuće u Tuzli, koja se rušila zbog izgradnje novoga objekta.

– Građu je pronašao moj prijatelj Mirza Nurkanović, na tavanu stare prizemnice, u nekoliko sanduka i kofera. Zaključivši na prvi pogled da se radi o nečemu vrijednome, obavijestio me je i ponudio mi da to preuzmem. Odmah sam to učinio, a zatim sam građu uz pomoć kolega detaljno pregledao i razvrstao – kazao je ef. Odobašić za Fenu.

Navodi da se radi o jednoj privatnoj arhivi koja sadržava brojne dokumente, korespondenciju, različite bilježnice, te veću količinu starih knjiga, časopisa i magazina, kao i stanovit broj starih fotografija, sve to datirano od austrougarskog razdoblja pa sve do iza Drugog svjetskog rata.

Pronađena arhiva je pripadala Hildi Elbling-Perović iz Tuzle, činovnici po zanimanju, inače ženi koja je ostavila značajnog traga u kulturnom i društvenom životu nekadašnje Tuzle  i širega tuzlanskog područja, ističe sagovornik Fene.

– Njemica po porijeklu, udata za profesora Danila Tunguza Perovića, sina poznatog ustaničkog vođe Pere Tunguza, bila je veoma aktivna žena i zanimljiva ličnost. Poznata pijanistkinja amaterka, članica više kulturnih društava, privatno je držala časove klavira, te njemačkog jezika za djecu iz tuzlanskih građanskih porodica. O njenoj biografiji se, međutim, do sada veoma malo znalo. Ova građa, koja je voljom sudbine dospjela u moj posjed, dragocjen je historijski izvor kojim se, uz Božiju pomoć, namjeravam poslužiti da detaljnije istražim biografiju ove istaknute i, može se reći, nepravedno zaboravljene Tuzlanke – rekao je ef. Odobašić.

Odobašić je izrazio spremnost da, nakon što detaljno prouči spomenutu arhivu, ustupi je nadležnoj arhivskoj ustanovi na trajno čuvanje i korištenje.

visoko.co.ba/Fena

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.