Naslovnica ZDK Politika Načelnici Teš...

Načelnici Tešnja i Usore potpisali sporazum o nastavku izgradnje primarne kanalizacione mreže

43
PODIJELI

Načelnici općina Tešanj i Usora potpisali su sporazum o nastavku izgradnje primarne kanalizacione mreže koju Općina Tešanj gradi dijelom i na području Usore. Sporazum predviđa i priključak industrijske zone i oko 400 domaćinstava usorskoga naselja Žabljak na kanalizacioni tok. Općina Usora na ovaj način poćinje rješavati ovo važno pitanje, dok će Tešanj,  izgradnjom ovog dijela imati izgradjeno više od 25 kilometara savremene primarne kanalizacione mreže.

Prije pet godina općine Tešanj, Usora i Doboj-Jug su načelno dogovorile zajedničku izgradnju kanalizacione mreže. Slijedom toga potpisan je sporazum o nastavku izgradnje primarne kanalizacione mreže koju Općina Tešanj gradi dijelom na području Usore, ali i priključak industrijske zone i oko hiljadu stanovnika usorskoga naselja Žabljak. Za ovo su u Usori ranije osigurali 220.000 maraka.

„Nadamo se osigurati ove godine do 350 tisuća i nastaviti. To se odnosi na sekundarnu mrežu koja će se uključivati u glavni kolektor koji Općina Tešanj već uveliko gradi i stigla je do Općine Usora. Sad, temeljem ovog sporazuma smo riješili sve odnose da uđemo u proceduru urbanističke i građevinske i da mogu se povezati i nastaviti svi ti radovi“, rekao je Zvonimir Andjelić, načelnik Općine Usora.

Pribavljanje potrebne dokumentacije je u toku. Radovi, u sljedećoj fazi, vrijedni oko dva miliona maraka trebali bi početi u junu ove godine.

„Time očekujemo da ćemo zaokružiti jednu cjelinu i povezati ranije dijelove i ranija ulaganja koja smo imali tako da bismo, sa završetkom ove fazi imali izgrađeno oko 25 kilometara primarne kanalizacione mreže“, rekao je Suad Huskić, načelnik Općine Tešanj.

Uveliko se radi i na izgradnji ekološkog kolektora za ove tri općine, a vrijednost projekta veća je od 25 miliona maraka.

Federalna.ba / Visoko.co.ba

 

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.