PreporukaNacionalni park Sutjeska - mjesto ekstrema

Nacionalni park Sutjeska – mjesto ekstrema

Nacionalni park Sutjeska je najstariji i najveći nacionalni park u Bosni i Hercegovini. Jedinstven je po prirodnom blagu, u koje među ostalim spada prašuma Perućica ili najviši planinski vrh na planini Maglić.

Park je značajan i historijski jer se na ovoj lokaciji dogodila najznačajnija bitka naroda Jugoslavije protiv njemačkih okupatora u Drugom svjetskom ratu, poznata kao bitka na Sutjesci.

Voda, cvijeće, bogata flora i raznovrstan svijet životinja samo su dio bogate riznice Nacionalnog parka Sutjeska. Najstariji nacionalni park u zemlji čuva jedinu prašumu. Najveći planinski vrh je na planini Maglić. Za njim ne kasni ni Zelengora, planina lovište. Njenih osam glečerskih jezera zovu se gorske oči.

A oči posjetilaca vide i historijska blaga. Krovovi ovog zdanja predstavljaju šest republika bivše Jugoslavije, kaže vodič. A unutra likovne predstave najveće partizanske bitke.

Ove freske su umjetnički odgovor na historijski događaj, poznatu bitku na Sutjesci. U bici na Sutjesci, jugoslovenski narodi borili su se protiv njemačkih okupatora. Inače, freske djelo su Krste Hegedušića, jednog od najznačajnih umjetnika ovog perioda i njegovih asistenata. Pored su upisana imena palih boraca, a njih preko 7.000 izgubilo je život u poznatoj bici na Sutjesci.

Blizu, 3.301 borac sahranjen je u kosturnici, a spomenik iznad širi krila u čast slobode. To je djelo vajara Miodraga Živkovića.

Za djecu danas, ovo mjesto nema isti značaj kao za male Jugoslovene. No, ulaganja će vratiti stari sjaj, nada se direktor.

“Vlada RS planira neka ulaganja. To će vjerovatno biti renoviranje hotela Sutjeska koji je devastiran i gdje je gostovao državno-politički vrh. Što se tiče spomenika, on bi se trebao osvijetliti, samo da se reflektori specijalni donesu”, rekao je Dejan Pavlović, direktor Nacionalnog parka Sutjeska.

A aktivisti se nadaju međunarodnoj slavi parka. Strateškim planom UNDP-a Sutjeska 2020, aktivista iz oblasti turizma Tim Clancy predviđa mnogo.

“Potreban je rekreacioni centar i bazen, kao i novi vodovodni sistem. Puno posla ima i oko instrastruktura, ali je malo investicija. Moramo privući strane investicije, ali i dati nešto na koncesije”, kazao je Tim Clancy.

Ukoliko se entuzijazam aktivista prenese i na posjetioce, državni prvak u prirodnom i historijskom bogatstvu mogao bi doživjeti staru slavu.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE