Naslovnica Preporuka Teme Naftni gigant...

Naftni gigant potrošio milijarde dolara na ubrzanje propasti čovječanstva?

Prvi su upozoravali na klimatske promjene, ali su isto tako utukli puste milijarde na poslove koji onečišćuju okoliš i zagrijavaju planet.

92
PODIJELI

Naftni gigant Shell je 1991. godine objavio informativni video kojim je upozoravao na katastrofalne posljedice globalnog zatopljenja. Video u trajanju 28 minuta prikazivao se uglavnom u školama i na fakultetima, a upozoravao je na ekstremne vremenske uvjete, poplave, glad i pojavu klimatskih izbjeglica u vremenima kad fosilna goriva zagrijavaju planet, javlja Guardian.

Rade potpuno suprotno

U filmu stoji kako su sva ta njihova upozorenja podržali brojni znanstvenici u njihovu izvješću podnesenom UN-u 1990. godine.

‘Globalno zatopljenje nije još definitivno, ali mnogi misle kako bi bilo neodgovorno čekati konačan dokaz. Osigurati se možemo jedino da već sada reagiramo’, navodi se u informativnom filmu.

 No ništa ne bi bilo neobično da Shell, naftni gigant, od tada do danas ne čini apsolutno ništa po pitanju sprječavanja ili umanjenja efekata globalnog zatopljenja. Dapače, ulažu velika sredstva u akcije koje pridonose onečišćenju te financiranju lobiranje protiv akcija za osvještavanje o klimatskim promjenama.

Greenpeace kayakers block Arctic-bound Shell rig

Vrlo dobra predviđanja

Shellova predviđanja iz 1991. godine su podrazumijevala porast temperatura i razine mora, a i posljedice toga su nevjerojatno dobro predvidjeli.

Nakon toga su ipak bacili dodatne milijarde na naftno istraživanje Arktika što je donijelo zagađenje i na taj dio planeta. Prošle godine su frakiranje (fracking) nazvali metodom budućnosti, a još 1998. godine su u jednom svom izvješću zaključili kako se takvo što protivi ciljevima zaštite globalne klime.

‘Činjenica da je Shell sve ovo znao 1991. godine te da su četvrt stoljeća kasnije pokušali započeti s bušenjima na Arktiku vam govori sve što ćete ikada morati znati o korporativnoj etici industrije fosilnih goriva’, rekao je vodeći američki stručnjak za zaštitu okoliša i klime Bill McKibben.

globalcir.com/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.