ZDKPolitikaNaida Delibašić (SBB): Lijek Lioresal koji se jedini koristi u liječenju multipleskleroze...

Naida Delibašić (SBB): Lijek Lioresal koji se jedini koristi u liječenju multipleskleroze treba biti na esencijalnoj listi

U razgovoru sa oboljelim od teškog neurodegenerativnog, mišičnog i autoimunog oboljenja multipleskleroze. Podnosim sljedeću zastupničku inicijativu prema Vladi ZDK. Da iznađu način da da se lijek Lioresal, koji se jedini koristi u liječenju multipleskleroze nađe na esencijalnoj listi, ili da se omogući refundacija istih u Zavodu zdravstvenog osiguranja.

Lioresal se koristi za smanjivanje i ublažavanje razlicitih vrsta spasticnosti misica uzrokovani multiplomsklerozom, teškim mišičnim, neurodegenerativnim i autoimunim oboljenjem. Oboljeli od ove bolesti koriste 4-5 doza dnevno ovog lijeka, što u prosjeku zahtjeva 3 kutije lijeka mjesečno koji je skup, a u prosjeku oboljeli od MS-a potroši 210 KM samo za ovaj lijek pored drugih lijekova i vitaminskih suplemenata koje koriste. Napominjem da 90% oboljelih od MS-a su nažalost invalidi, i primaju invalidske penzije. Zato molim Vladu ZDK da uzme razmatranje što prije ovu inicijativu, jer se radi o vrlo osjetljivoj kategoriji društva kojoj je svaki dan vrlo bitan.

 


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE