Naida Delibašić: Zašto djeca boraca koja se bave obrtničkom djelatnošću nemaju pravo na boračku stipendiju?

998

U razgovoru sa boračkom organizacijom sam dobila informaciju da djeca boraca koji se bave obrtničkom djelatnošću nemaju pravo na boračku stipendiju, i isti su me zamolili da to iznesem na sjednici Skupštine, što sad i činim.

Zašto djeca boraca koja se bave obrtničkom djelatnošću nemaju pravo na boračku stipendiju?

Ovim činom pravimo diskriminaciju i one koji svakako teško žive stavljamo u nepovoljan položaj. Ministre kad su u posjeti prije dvije godine u Vašem Ministarstvu bili predstavnici boračke organizacije rekli ste im da sačekaju, tek ste došli. Evo prošle su 2 godine da li da čekaju još dok Vam mandat ne istekne ili ćete se pozabaviti ovom problematikom?

Drugo pitanje je prema resornom Ministarstvu i Turističkoj zajednici ZDK.

Gorska služba spašavanja koja je volontirala na Ponijerima uz pomoć donatora je izgradila javni wc. Nakon toga inspekcija je isti uklonila i napisala kaznu GSS-u od 1000 KM. Ponijeri su naša poznata vazdušna banja na koju svakodnevno idu građani Kaknja i ostalih Općina sa području ZDK prvenstveno sa područja najzagađenijih Općina Kantona. Na Ponijerima nema javnog wc-a, nema osvjetljenja drugim riječima ništa osim zdravog vazduha. Moje pitanje je Zašto postoje Turističke zajednice i zašto Turistička zajednica ZDK ima takav nemaran odnos prema prvenstveno prema Ponijerima i prema Kaknju?