ZanimljivostiNajveći otisak dinosaurovog stopala pronađen u Australiji

Najveći otisak dinosaurovog stopala pronađen u Australiji

Najveći otisak stopala jednog dinosaura pronađen je u sjeverozapadnoj Australiji, dug metar i 75 centimetara.

Otisak pripada vrsti – sauropodu, biljojedu dugog vrata čiji je sličan otisak također pronađen i prošle godine, ali je bio dug 1.15 metara.

“Gigantski otisci su zasigurno spektakularni i s njima se rijetko šta može mjeriti”, kazao je autor studije i profesor na Univerzitetu u Queenslandu Steve Salsbury.

No, ovaj otisak je samo jedno od niza zanimljivih otkrića na poluotoku Dampier, odmilja nazvanog “australski Jurassic Park”, piše CNN.

Tokom pet godina istraživanja, pronađen je još 31 različit trag dinosaurovog postojanja, te stijene stare 140 miliona godina.

Salisbury je pojasnio da su uvjeti na ovom otoku idealni za njihovo očuvanje.

Ujedno, naučnici su ovdje pronašli i prvi dokaz postojanja stegosaurusa u Australiji.

radiosarajevo.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE