ZDKPolitikaNakon godinu dana i ponovljena četiri konkursa Mirzeta Subašić izabrana za novu...

Nakon godinu dana i ponovljena četiri konkursa Mirzeta Subašić izabrana za novu direktoricu ZZO ZDK

Konačno, poslije punih godinu dana raspisivanja i ponavljanja četiri konkursa, izabran je novi direktor ZZO ZDK, ili da budemo precizniji direktorica, Mirzeta Subašić. Trakavica oko izbora direktora ZZO ZDK je počela u februaru 2016.g. kada je raspisan prvi konkurs a nastavljena u martu mjesecu kada je prvi konkurs poništen i kada je privremeno, na 90 dana za v.d.direktora Vlada ZDK imenovala Dževada Hamzića. Hamzić je ostao upamćen po tome što je bivšem direktoru Senaidu Begiću poslije isteka mandata dao nezakonit otkaz što je presudom potvrdio i Općinski sud Zenica nekoliko mjeseci kasnije, koji je naložio vraćanje Begića u Zavod.
Poslije neuspješnog v.d. mandata Hamzića Vlada ZDK je 30.06.2016.g., samo nekoliko dana prije obustavljanja četverogodišnje istrage Tužilaštva ZDK protiv nje, za v.d.direktoricu imenovala Mirzetu Subašić koja je tu dužnost obavljala punih 7 mjeseci, i pored činjenice da v.d.mandat maksimalno po zakonu može trajati 90 dana? Konačno imenovanje, nakon punih godinu dana i 4 ponovljena konkursa izvršeno je 02.02.2017.g. na 68.sjednici Vlade ZDK.
Mirzeta Subašić je već jednom obavljala funkciju direktorice ZZO ZDK u mandatu 2008-2012 kao kadar Stranke za BiH, koji je završila neslavno poslije izvršene revizije poslovanja Zavoda za 2011.g. i izraženog negativnog mišljenja od strane Ureda za reviziju institucija F BiH. Poslije revizije i utvrđenog višemilionskog (akumuliranog) deficita i niza nepravilnosti u rukovođenju Subašićka je kao najodgovornija osoba za poslovanje zavoda od strane UO ZZO smijenjena sa mjesta pomoćnika direktora. Ujedno, to je pored nalaza revizije i bio povod za četverogodišnju istragu Tužilaštva ZDK.
Ništa od svega što je obilježilo prethodni mandat Mirzete Subasić nije bilo sporno da je Vlada ZDK, sada kao kadar SBB-a, ponovo imenuje na četverogodišnji mandat ! Možda je činjenica da je u međuvremenu v.d.direktorica u ime ZZO dala neophodne ne(zakonite) garancije za komercijalni kredit Kantonalne bolnice Zenica od 16 miliona KM, u najvećoj mjeri kumovala novom mandatu!? Ili možda novi Statut ZZO koji je poslije dobijenog kredita a prije četvrtog, ujedno i poslednjeg ponovljenog konkursa, izmijenjen tako da je u potpunosti prilagođen i sa potrebnim uslovima “nacrtan” za buduću direktoricu.
Na sve ove “slučajnosti” vrijeme će dati najbolji odgovor. Pa tako i odgovor na pitanje da li je Mirzeta Subašić zaista kadar SBB-a ili pak novi/stari kadar Miralema Galijaševića.

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE