SvijetEvropaNakon što je Erdogan uvrijedio Njemačku, stigao odgovor Angele Merkel

Nakon što je Erdogan uvrijedio Njemačku, stigao odgovor Angele Merkel

Ona je rekla da Erdoganovi komentari samo “trivijalizuju i iskorištavaju nepojmljive patnje žrtava nacističkih zločina protiv čovječnosti”, prenosi Reuters.

Merkel je priznala da postoje duboke nesuglasice između Berlina i Ankare po pitanju slobode štampe i hapšenja Njemačko-turskog novinara Denisa Јudžela.

Ipak, kako je istakla, Njemačka ostaje posvećena poštovanju svoje slobode štampe, okupljanja i izražavanja.

Merkel je dodala da će Njemačka i dalje dozvoljavati turskim političarima da u toj zemlji vode kampanju za referendum o ustavu, pod uslovom da njihove posjete budu transparentno i blagovremeno najavljene i da budu u skladu sa njemačkim zakonima.

Njemačke vlasti su prošle nedjelje zabranile sastanke u dva grada, u kojima je Erdogan namjeravao da prikupi podršku milion i po ljudi na referendumu koji je zakazan za april, a na kome se odlučuje o proširenju predsjedničkih ovlaštenja, prenosi Blic.

Erdogan je tim povodom u Istanbulu poručio da Njemačka nema dodirnih tačaka sa demokratijom i da su odluke o zabrani skupova “ravne nacističkom periodu”.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE