Lokalne TemeNakon gotovo tri godine pravne bitke između Snežane Jefić i Preventa: Rješenje...

Nakon gotovo tri godine pravne bitke između Snežane Jefić i Preventa: Rješenje o privremenom povratku na posao

Devetog augusta 2014.godine putem Visoko.co.ba javnosti se obratila Snežana Jefić, do tog dana uposlenica Preventa koja je otpuštena. Nakon uručenja otkaza tada je napisala:

Poštovane kolege/ice,
 
U petak 08.08.2014. godine je moj zadnji radni dan u Prevent Grupaciji nakon nepunih deset godina staža. Da, dugačko je to razdoblje s usponima i padovima, vrijeme kad tražimo sebe, potvrđujemo se, dajemo se drugima, primamo od drugih i ta paukova mreža raste pa malo pukne, a onda je moramo zacjeljivati. Nekad se te zakrpe vide (osjete) više, nekad manje. Dođe nam nekad da odemo, da promijenimo posao. Nekome to uspije, nekome ne, a neko na vrijeme shvati da najčešće nije problem u poslu, nego u odnosima s ljudima. Da, najčešće ne volimo posao zbog toga što nam ne odgovara okruženje, što mislimo da nas ne razumiju, što se ne osjećamo. Formula za uspjeh je stručnost + dobra saradnja + htjenje, volja da nešto napravimo. Rad uvijek uključuje i srce. Neki od nas ga nisu imali.
 
Kolega Damir Vujić, samo nekoliko dana nakon prekida Ugovora o radu, drugi put u nepunih 10 mjeseci ide na operaciju kičme, ovaj put mnogo kritičnije i teže. Umjesto toplih riječi i utjehe za sve godine rada, za uzvrat dobija radničku knjižicu. A “mi” velika Grupacija, bavimo se humanitarnim radom, doniramo poplavljenim područjima, javno se eksponiramo po medijima kako smo veliki i humani, dok naše kolege koje godinama rade, ostaju bez egzistencije i bore se za život. Zar nismo mi zaslužni za uspjeh ove Grupacije? Zar je ovo što dobijamo jedino sto smo zaslužili? Da li bi trebala biti moralna obaveza svojim ljudima pružiti zadovoljstvo, jer smo mi dijelom zaslužni za sav uspjeh. U ovim slučajevima, i mnogim drugim, očigledno je da nismo.
 
Pozdravljam sve kolege s kojima je bilo lijepo sarađivati. Izgraditi sebe. I napraviti uspjeh. Ne smatram ovo velikim gubitkom. Veći gubitak je ipak ne biti čovjek, a za kolegu Damira i sebe smatram da smo to ipak ostali. Kolege u IT službi molim da urade reviziju zaduženja sredstava u vlasništvu Grupacije, jer dok je Damir na operacionom stolu kolege iz HR službe zovu njegovu suprugu da razduži desktop računar.
 
Svima želim sve najbolje u budućem radu. Kako privatno, isto i poslovno, uz moj lični savjet da budete što manje “pametni”, a što više poslušni. To je garancija uspjeha.
 
Srdačan pozdrav,

Snežana Jefić

A zatim je uslijedila pravna bitka. Prvi ishod ove pravne bitke koja traje gotovo tri godine između bivše uposlenice i velike Grupacije je u korist radnice Snežane Jefić, koja je dobila Rješenje o privremenom povratku na posao, a do pravosnažnosti presude. Ovim povodom na svom FB profilu oglasila se ponovo i Snežana Jefić:

Prije svega VELIKI pozdrav ide za moje neprijatelje, i za one koji su sve bolje znali od mene same, od mog otkaza do mog života (ne možete mi ništa) Bog je uvijek na strani pravde,
pa onda za moju porodicu, prijatelje i sve one, a veoma ih je malo, koji su bili uz mene, i vjerovali u mene. Hvala Vam.

Danas je u moju korist donijeto rješenje o privremenom vraćanju na posao, do pravosnažnosti odluke o tužbenom zahtjevu. Moram naglasiti da sam sama uspjela u ovom dijelu spora, jer su me dvojica advokata, bez “ikakvog” razloga otkazala pa sam morala sama nastaviti borbu sa “velikim gigantom”, koji iako se hvali kupovinom pola Bosne i Hercegovine, zapošljavanjem stotinama ljudi, pokušava ubjediti Sud da sam ja tehnološki višak. NISAM. Ja sam samo žena koja vam je trn u oku. I nek nisam podobna za vas, ali nikada ne bih prodala svoje dostojanstvo i svoj obraz zbog toga. Džaba sputavanje mene na svim poljima, oduzimanje prava na rad, život i egzistenciju, JA SAM USPJELA!

USPJELA SAM KAO MALI ČOVJEK SA VELIKIM SRCEM, VOLJOM, ŽELJOM, I UPORNOŠĆU DA DOKAŽEM DA ME JESU NEZAKONITO OTPUSTILI, I NAČINILI MI NENADOKNADIVU ŠTETU.

I USPJELA SAM DOKAZATI DA JE PRAVDA SPORA, ALI DOSTIŽNA.

Iako je ovo jedan mali korak naprijed, jer i dalje predstoji borba, ja sam presrećna i ponosna na sebe što sam uspjela.
I nikada odustati neću!


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE