SvijetEvropaNastaviti dijalog s Rusijom iako se ne slažemo u svemu

Nastaviti dijalog s Rusijom iako se ne slažemo u svemu

Mogherini je na konferenciji za medije istakla da EU i Rusija trebaju utvrditi zajedničke oblasti u kojima je moguće razvijati snažniju saradnju.

“Mi ne dijelimo isto mišljenje s Rusijom u vezi sa svim pitanjima, ali mislim da je potrebno nastaviti stalni dijalog između dviju strana”, kazala je Mogherini.

Izrazila je podršku nedavnom sporazumu o primirju na jugozapadu Sirije koji su postigli Rusija, SAD i Jordan.

Dodala je da je danas s Lavrovom razgovarala i o mogućim načinima da se u narednom periodu pomogne rješavanju sirijske krize.

“EU je, nakon postizanja primirja, spremna uložiti sve moguće napore da bi se ponovo normalizovao život u toj zemlji”, rekla je Mogherini.

Istakla je da je tokom sastanka s ruskim šefom diplomatije bilo riječi i o stanju u Libiji, krizi u Zaljevu, izraelsko-palestinskom pitanju, nuklearnom sporazumu s Iranom, dešavanjima na Korejskom poluotoku, situaciji na Balkanu, kao i na istoku Ukrajine.

Lavrov je u obraćanju novinarima kazao da je potrebno pronaći način kako bi se produbio dijalog između Rusije i EU u cilju rješavanja aktuelnih problema.

“EU je zamrznula sve odnose s našim institucijama. Mi i dalje ipak nastavljamo živjeti kao njihovi susjedi. Sva pitanja se moraju rješavati međusobnim dijalogom. Moje mišljenje je da će se situacija popravljati kako vrijeme odmiče. To je od životnog značaja kako za EU tako i za Rusiju”, rekao je Lavrov.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE