ZanimljivostiNaučnici otkrili šaroliki podvodni ekosistem pod ledenjacima Antarktika

Naučnici otkrili šaroliki podvodni ekosistem pod ledenjacima Antarktika

Antarktik, kontinent koji okružuje južni pol Zemlje poznat po nepreglednim pejzažima bijelih ledenjaka, krije bogat i šarolik podvodni ekosistem, otkrili su naučnici.

Biolog državnog odjela za izučavanje Antarktika u Australiji (AAD), dr. Glenn Johnstone tvrdi kako je njegov tim podvodnim kamerama na daljinsko upravljanje pod debelim slojem leda zabilježio bogat morski svijet prepun ježeva, morskih zvijezda, algi i spužvi, kakav se rijetko viđa.

“Sve boje Antarktika, sve njegove različitosti zapravo se nalaze na morskom dnu. Na ledenjacima ima jako malo boja, sve je bijelo ili sivo, takvih boja su i životinje, ali prava raznolikost ovog kontinenta zapravo je na njegovom morskom dnu”, rekao je Johnstone dodajući kako se, gledajući ledenjake, teško može pretpostaviti da se ispod njih krije takva “živost i šarolikost”.

Johnstonovom tim je podvodne kamere ubacio nakon razbijanja leda debelog skoro dva metra, a kamera je išla 30 metara u more.

“Dugo smo namjeravali, ali nikad prije nismo postavili kamere tako duboko. Kada smo vidjeli taj podvodni svijet, bili smo iznenađeni koliko je prekrasan”, rekao je Johnstone.

Dodao je kako je tim naučnika prvenstveno istraživao kiselost vode ispod ledenjaka, kada je došao do ovakvog otkrića.

Kako ističe, podvodni ekosistem stabilno je okruženje u kojem cvjeta biodiverzitet skriven ispod leda tokom cijele godine.

Visokoc.o.ba/Radiosarajevo.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE