ZanimljivostiNaučnici pokrenuli najveće vještačko sunce

Naučnici pokrenuli najveće vještačko sunce

Naučnici su u Njemačkoj pokrenuli nešto što je opisano kao „najveće vještačko sunce na svijetu“. Nadaju se da će taj uređaj pomoći pri otkrivanju novih načina za stvaranje klimatski pogodnih goriva, prenosi AP.

Stvaranje takvih uslova, kao u peći, sa temperaturama koje dostižu 3.000 stepeni Celzijusa, jeste ključ za testiranje novih načina proizvodnje vodonika.

Vodonik je, po mišljenju mnogih, tečnost budućnosti. On ne ispušta ugljenik prilikom sagorijevanja, što znači da ne doprinosi globalnom zagrijevanju. Međutim, da bi se vodonik proizveo, potrebno je podijeliti vodu na dvije komponente od kojih je jedna kiseonik, za šta su neophodne ogromne količine elektriciteta.

Istraživači se nadaju da će pomoću Sunčeve energije izbjeći fazu potrošnje tolikih količina električne energije. Cilj je da vremenom počne da se koristi pravo Sunce, umjesto vještačkog, koje je napravljeno za ovaj eksperiment.

Pravljenje vještačkog sunca koštalo je 3,5 miliona eura. Ono za četiri sata potroši onoliko struje koliko je na godišnjem nivou potrebno četvoročlanoj porodici.

visoko.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE