ZanimljivostiNaučnici tvrde: Odvajanje ledenog brijega od Antarktika neće utjecati na podizanje nivoa...

Naučnici tvrde: Odvajanje ledenog brijega od Antarktika neće utjecati na podizanje nivoa mora

Britanski naučnici koji proučavaju ovaj proces istakli su da su ovo područje i sam ledeni brijeg nepoznati te da je zabrinjavajuće što bi Larsen C mogao postati nestabilan i srušiti se u potpunosti jer bi to bi izazvalo otapanje leda i podizanje nivoa mora.

Ledeni brijegovi djeluju kao čepovi u boci. Glečeri dolaze od kopna prema moru, a led se konačno apsorbira u policu leda. Njeno uklanjanje uzrokuje povećanje brzine kojom se led kreće od kopna prema moru što djeluje na nivo mora.

Vodeći istraživač iz Nacionalnog centra za podatke o snijegu i ledu u Coloradu (NSIDC) Ted Scambos naglasio je da se zbog ovoga u narednih nekoliko decenija polovi mogu promijeniti u velikoj mjeri.

Ističe da je do ovih promjena i otopljavanja došlo zbog klimatskih promjena, ali da još uvijek nije jasno kako je došlo do tih promjena.

“Čini se da površinsko zagrijavanje ne uzrokuje prekid. Vjerovatno je postojala mala količina stanjivanja na donjoj strani ledenog brijega jer samo nekoliko posto promjena debljine legenog brijega može uzrokovati slabljenje i dopustiti pucanje. o bi bio učinak klimatskih promjena, iako on nije ni blizu onoga što smo vidjeli kod Larsena A i B”, rekao je.

Na pitanje d ali će ovo odvajanje utjecati na podizanje nivoa mora Ted je odgovorio da neće.

“Ta polica leda je već lebdjela i njeno odvajanje ne utječe na nivo mora. Isto kao što ledena kocka u čaši ne bi promijenila nivo vode čak i kada bi se istopila. Međutim, ako u narednih nekoliko godina sante počnu brže da se otapaju primijetili bismo promjenu u nivou mora”, rekao je.

Dodao je kako dešavanja na Antarktiku nemaju velike posljedice po nas, ali da bi predstavljalo veliku opasnost da se to dogodilo na nekom drugom dijelu planete.

“Ovakve situacije su uobičajene za Antarktik i oduvijek se dešavaju”, rekao je Ted.

klix.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE