ZanimljivostiNaučno dokazano: Za zdravlje je dobro drugima činiti dobro

Naučno dokazano: Za zdravlje je dobro drugima činiti dobro

Uz pomoć funkcionalne magnetne rezonance međunarodna ekipa naučnika precizno je pokazala koje se neurološke mreže aktiviraju kada napravimo dobro djelo. Rezultate studije objavili su u stručnome časopisu Nature.

Sudionicima istraživanja obećano je da će u roku od četiri sedmice dobiti 25 švicarskih franaka. Polovina ih je morala obećati da će novce proslijediti dalje, primjerice kao poklon prijatelju, a druga polovica, koja je predstavljala kontrolnu grupu, morala je obećati da će sve novce potrošiti na sebe.

Pedesetak sudionika istraživanja nikad nije dobilo novce, no čim su obećali da će provesti ono što je od njih zatraženo, nastavili su sudjelovati u drugome dijelu istraživanja u kojem su ponovno trebali biti velikodušni. Znanstvenici su pritom uz pomoć funkcionalne magnetne rezonance pratili aktivnost njihovog mozga.

Članovi grupe koji su otprije bili u grupi velikodušnih u drugom je eksperimentu donijela još velikodušnije odluke. Po završetku eksperimenta naučnici su ustanovili da su zadovoljniji i sretniji od onih iz kontrolne grupe, što znači da postoji povezanost između darežljivosti i velikodušnosti i osjećaja zadovoljstva i sreće.

Među sudionicima iz “velikodušnije” grupe, naučnici su opazili veću aktivnost na temporoparijetalnom spoju (sljepoočno-tjemeni spoj).

I ranije se ovaj dio mozga povezivao s velikodušnim ponašanjem, kazao je So Young Park, naučnik sa Univerziteta u Luebecku koji je vodio istraživanje.

Naučnici su otkrili promjene i u povezanosti između TPJ-a i ventralnog strijatuma, poznatog i kao “centra za nagradu” u kojem se stvara osjećaj sreće i zadovoljstva. 

Bez obzira na to jeste li izveli prijatelja na večeru, kupili svom partneru ili partnerici poklon ili ste donirali novce beskućniku, velikodušnost rezultira poboljšanjem raspoloženja, a rezultati istraživanja mogli bi se iskoristiti kako bi se ljude poučilo na koji način pronaći zadovoljstvo u malim stvarima.

radiosarajevo.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE