SvijetEvropaNavalny osuđen zbog kršenja zakona o javnim okupljanjima

Navalny osuđen zbog kršenja zakona o javnim okupljanjima

Lider ruske opozicije Alexei Navalny osuđen je na 15 dana zatvora i novčanu kaznu od od 20.000 rubalja (340 dolara) zbog opiranja hapšenju i organizovanja neodobrenog protesta, odlučio je danas sud u Moskvi. Sud je naredio da se uhapsi Navalny, koji je priveden u nedjelju kada je išao na protestni skup u Moskvi.

Širom Rusije u nedjelju su na uglavnom neodobrenim demonstracijama protiv korupcije učestvovale desetine hiljada ljudi.

Policija je saopštila da je na protestu u Moskvi, na kojem su učestvovale hiljade ljudi, uhapšeno oko 500 osoba, dok grupe za ljudska prava tvrde da je privedeno 1.000 demonstranata.

Navalny je pozvao na protest nakon nedavnog izvještaja u kojem tvrdi da premijer Dmitry Medvedev gomila skupocjene vile, jahte i vinograde vrijedne više milijardi, kojima upravlja preko dobrotvornih organizacija pod kontrolom svojih saradnika.

visoko.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE