BiHPolitikaNe bi bilo mudro tražiti blokadu računa "Alumine"

Ne bi bilo mudro tražiti blokadu računa “Alumine”

“Mislim da da ne bi lo mudro sa njihove strane da to urade jer na taj način mogu trajno da budu oštećeni i oni, a isto tako mogu da nanesu nemjerljivu štetu `Alumini`”, rekao je Đokić.

On je rekao da želi da vjeruje da se to neće dogoditi.

“Ne mogu o tom pitanju da govorim sa potpunim uvjerenjem jer ne znam šta je kome u glavi. Ako takva odluka bude donijeta moraćemo sigurno adekvatno da reagujemo”, istakao je Đokić.

Osnovni sud u Zvorniku blokirao je račun “Alumine” 12. aprila.

Deblokada računa “Alumine” uslijedila je nakon odluke Okružnog privrednog suda u Bijeljini od ponedjeljka, 24. aprila, kojom je Fabrika glinice “Birač” u stečaju dobila spor protiv litvanske Ukio banke, koja je tu fabriku tužila za potraživanje od 155 miliona KM.

“Ako ‘Trendteks’ ode iz Hercegovine biće drugih partnera”

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je danas da je Vlada Srpske podržala tekstilno preduzeće “Trendteks” u Hercegovini kako bi se održala proizvodnja u toj regiji, ali da će, ukoliko se oni povuku, tražiti druge partnere.

Đokić je novinarima u Bileći rekao da je su “Trendteksu” dati u zakup kapaciteti kojima upravlja Republika Srpska, ali da će u slučaju njihovog odlaska sa ovih terena drugim partnerima iznajmiti te kapacitete i sa njima nastaviti proizvodnju u oblasti tekstila.

“Mi ne možemo da odgovaramo za njihovu poslovnu politiku. Ako oni nemaju interes da rade, oni će donijeti odluke, a mi samo možemo to primiti k znanju”, rekao je Đokić.

Komentarišući medijske navode o pokretanju istrage MUP-a Republike Srpske protiv njega zbog izmjena Pravilnika o visini koncesione naknade i bankarskim garancijama u oblasti elektroenergetike, energenata, rudarstva i geologije u Republici Srpskoj, Đokić kaže da se radi o spinovanju javnosti “kako bi se nekako pokušala prebaciti odgovornost da je ministar odgovoran za neke pravilnike”.

“Tačno je da Ministarstvo priprema pravilnike i donosi ih isključivo uz saglasnost Vlade Republike Srpske i uz pribavljena mišljenja nadležnih ministarstva. I taj pravilnik, kao i mnogi drugi, je na taj način donešen”, rekao je Đokić.

On je napomenuo da je taj pravilnik imao za cilj da u jednak položaj dovede sve one koji se bave proizvodnjom električne energije u Republici Srpskoj, da nema različitog pristupa u pogledu privatnih i državnih kompanija, a, kako je rekao, trenutno i ranije je toga bilo.

“Ovo je dio politike koju Republika Srpska provodi tako da, po mom mišljenju, ta aktivnost, ako je neko i vodi, ne smeta. Država radi svoj dio posla, a ja sam potpuno uvjeren da je Vlada, podržavajući takav pravilnik, imala najbolju namjeru da uredi ovu oblast i da podstakne dalje na investiranje druge investitore u sektoru energetike”, istakao je Đokić.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE