BiHPolitikaNema jedinstvenog stava Komisije o 25. novembru, Danu državnosti BiH

Nema jedinstvenog stava Komisije o 25. novembru, Danu državnosti BiH

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH razmatrala je danas zahtjev Ustavnog suda BiH za izjašnjenje o Zahtjevu poslanika iz Narodne skupštine Republike Srpske (Radovan Višković i dr.) za ocjenu ustavnosti članova 1., 2. i 3. Zakona o proglašenju 25. novembra Danom državnosti BiH.

Nakon rasprave usvojen je zaključak da Komisija nije uspjela doći do jedinstvenog stava o ovom pitanju.

Član Komisije Lazar Prodanović je tokom diskusije predlagao da se Komisija izjasni da je zahtjev podnesen u skladu s Ustavom BiH u smislu apelacije od ovlaštenih osoba.

Predsjedavajući Komisije Damir Arnaut je  rekao da ukoliko Ustavnopravna komisija ili bilo koje tijelo van Ustavnog suda zauzme stav o tome da li je zahtjev podnesen od ovlaštenog predlagača ili bilo šta slično „mi ulazimo u dopustivost samog predmeta“.

– Mi nemamo kapacitet niti ovlasti da odlučujemo o dopustivosti. Ustavni sud je taj koji će u svojoj odluci odlučivati, između ostalog, i o tome da li je zahtjev podnesen od ovlaštenih predlagača, tako da taj prijedlog zaključka ne mogu podržati – istaknuo je Arnaut.

Sugerirao je da Ustavni sud obavijeste da je Komisija razmatrala zahtjev Ustavnog suda BiH za izjašnjenje i da, „ili da nema jedinstven stav ili da ostavlja Ustavnom sudu BiH da donese odluku o ovom pitanju u skladu sa svojim nadležnostima i ovlaštenjima“.

Član Komisije Šefik Džaferović je istaknuo da je njegov stav o ovom pitanju potpuno jasan, navodeći da je „ovo nešto što je po svim elementima neprihvatljivo, odnosno nije prihvatljivo ni po jednom elementu“.

Naveo je da je 25. novembar Dan državnosti, državni praznik BiH, po zakonu koji se primjenjuje po osnovu kontinuiteta pravnih propisa, naglašavajući da tu za njega nema nikakve dileme.

– Ovaj zahtjev koji dolazi od zastupnika iz Narodne skupštine RS-a treba biti odbijen. To je moj stav i moje mišljenje – istakao je Džaferović.

Nakon diskusije zaključeno je da Komisija nije uspjela doći do jedinstvenog stava o ovom pitanju.

Poslanici skupštinske većine u Republici Srpskoj (SNSD, DNS i SP) početkom decembra prošle godine uputili su Ustavnom sudu BiH apelaciju za ocjenu ustavnosti triju članova zakona o proglašenju 25.novembra, Danom državnosti Republike Bosne i Hercegovine.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS-a Radovan Višković je tada u izjavi novinarima ustvrdio da je taj praznik diskiminirajući za Srbe i da su oni njime stavljeni u podređeni položaj.

Ustavnopravna komisija je utvrdila usklađenost s Ustavom BiH i pravnim sistemom Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o porezu na dodatu vrijednost, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Odgođeno je razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osiguranju depozita u bankama BiH, do dostavljanja mišljenja zakonodavnopravnog sektora na korigirani tekst Vijeća ministara BiH.

visoko.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE