Lokalni izboriNema roka za raspisivanje izbora u Mostaru

Nema roka za raspisivanje izbora u Mostaru

Izbori će biti raspisani za 140 općina i gradova u BiH među kojima je i Brčko Distrikt. Za 10 gradonačelnika i 131 načelnika, 74 općinska vijeća u Federaciji 57 skupština opština u Republici Srpskoj. Grad Mostar ostaje na čekanju.

“Nismo mogli donijeti odluku o raspisivanju izbora obzirom na odluke Ustavnog suda BiH od 26. novembra 2010. godine, zbog toga što su tim odlukama proglašene neustavnim odredbe Izbornog zakona BiH koje se odnose na Grad Mostar, s tim da smo u današnjoj odluci takođe konstatovali da će izbori za izbor vijećnika u Vijeće Grada Mostara biti raspisani kada se za to steknu zakonski uslovi”, kazao je predsjednik CIK-a BiH Ahmet Šantić.

A uslovi podrazumijevaju politički dogovor i nova izborna pravila za Mostar. O njima se bezuspješno pregovora od 2008. godine kada su u Mostaru posljednji put održani lokalani izbori odnosno od odluke Ustavnog suda 2010.

U CIK-u su potvrdili da se lokalni izbori za ovaj grad mogu raspisati i u septembru za oktobar ako tako bude određeno u eventualnim izmjenama i dopunama Izbornog zakona.

Predsjednik Ahmed Šantić još jednom je apelirao na političke stranke da osiguraju pravo glasa za Mostarce naglasivši da ni on, kao žitelj ovog grada ne može glasati.

CIK je sinoć u ponoć napravio presjek biračkog spiska. Ukupan broj trenutno je 3.345.486 birača i u odnosu na izbore 2014. godine je povećan za oko 66.000 glasača.

Finalni spisak se očekuje u avgustu. Za realizaciju lokalnih izbora biće potrebno oko osam miliona KM. U budžetu državnih institucija osiguran je iznos od četiri miliona KM, a preostala četiri miliona moraju osigurati jedinice lokalne samouprave.

“Budžet nije usvojen u Gradišci, Srpcu, općini Jezero. U Bugojnu sredstva za osiguranje izbora nisu dovoljna. U Novom Goraždu također nije usvojen budžet, kao ni u Bileći. Od organa vlasti u Srebreniku i istočnom Mostaru nismo uopšte dobili informaciju o stanju njihovog budžeta”, pojasnio je Šantić.

Obrasci potrebni za podnošenje prijave za ovjeru političkih subjekata već od danas se mogu preuzeti u sjedištu Centralne izborne komisije BiH u Sarajevu.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE