SvijetBliski istokNema sumnje da iza napada hemijskim oružjem u Idlibu stoji Assad

Nema sumnje da iza napada hemijskim oružjem u Idlibu stoji Assad

“Nema sumnje da je za ovaj užasan napad odgovoran sirijski režim pod vodstvom Bashara al-Assada”, izjavio je Tillerson tokom zajedničke konferencije za medije s meksičkim kolegom Luisom Videgarayom Casom u Bijeloj kući.

Američki državni sekretar koji će 12. aprila posjetiti Moskvu smatra da je vrijeme da “Rusija zaista pažljivo razmisli o svojoj kontinuiranoj potpori Assadovom režimu”.

U napadu 4. aprila, u kojem su Assadove režimske snage koristile hemijsko oružje u Idlibu je ubijeno više od 100, a ranjeno više od 500 civila. Među stradalima je veliki broj djece i žena, a UN, NATO, EU, kao i Turska, Velika Britanija, Francuska i druge zemlje su osudile napad.

Američka ambasadorica pri Ujedinjenim nacijama (UN) Nikki Haley je u vezi sa napadom hemijskim oružjem u Idlibu poručila da bi SAD mogle poduzeti jednostranu akciju ukoliko UN ne uspije zajednički djelovati u vezi sa napadom u Siriji.

“Ukoliko Vijeće sigurnosti UN-a ponovo ne poduzme ništa, mi ćemo sami morati poduzeti akciju”, poručila je Haley u obraćanju u Vijeću sigurnosti UN-a gdje je juče održana vanredna sjednica na kojoj se raspravljalo o napadu hemijskim oružjem.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE