ZDKPrivredaNermin Mandra: Gas nije rješenje, Sarajevo i Zenicu treba zagrijavati toplom vodom...

Nermin Mandra: Gas nije rješenje, Sarajevo i Zenicu treba zagrijavati toplom vodom sa TE Kakanj

U Kaknju ovih dana traju intenzivne pripreme za još jednu sezonu grijanja toplom vodom sa Termoelektrane Kakanj. Za novu sezonu grijanja Kakanj se, kao i svake godine, priprema bez bojazni da li će biti plina, mazuta i sl, a cijene grijanja su prihvatljive i puno niže u odnosu na gradove koji se griju koristeći druge energente, čak puno niže i od troškova koje imaju domaćinstva koja koriste drvo, ugalj, pelet i sl.

Blagodat zagrijavanja toplom vodom sa Termoelektrane Kakanj, energentom koji nastaje u procesu proizvodnje električne energije, Kakanj uživa trideset godina, a mreža daljinskog grijanja se kontinuirano širi na području kakanjske lokalne zajednice. U tekućoj godini u Kaknju je, zahvaljujući širenju mreže daljinskog grijanja, ugašeno oko 200 mini kotlovnica.

Zagrijavanje toplom vodom sa Termoelektrane Kakanj je perspektiva za zagrijavanje kompletne sarajevsko-zeničke kotline i projekat koji bi kompletnom ovom području donio istinsku blagodat. Cijene grijanja bi bile puno manje u odnosu na zagrijavanje drugim energentima, a stotine kotlovnica bi bilo ugašeno jer se radi o velikom ekološkom projektu.

Zbog toga svaku inicijativu koja u budućem periodu bude usmjerena na širenje mreže daljinskog grijanja od Termoelektrane Kakanj prema Sarajevu i Zenici treba pozdraviti, a Kakanj će rado svoja iskustva u vezi primjene ovog sistema grijanja rado podijeliti sa drugima.

„Grijanje toplom vodom iz Termoelektrane Kakanj je najbolje rješenje za zagrijavanje Sarajeva i Zenice, i cijele kotline između ova dva grada. To je jedino pravo rješenje, a ne nekakva nebulozna razmišljanja i ideje o zagrijavanju sa nekakve gasne termoelektrane u Zenici. Iskustva sa gasom su pokazala da je blagodat koju imamo u Termoelektrani Kakanj jedino pravo rješenje i za uvođenje ovog rješenja se treba zalagati“, rekao je načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE