ZDKSportNGG za Čelik: Poziv na ozbiljno shvatanje situacije u NK Čelik i...

NGG za Čelik: Poziv na ozbiljno shvatanje situacije u NK Čelik i djelovanje

Razmišljali smo već neko vrijeme o tome da izađemo u javnost sa određenim detaljima koji ne štimaju u klubu ili se dotiču kluba, ali pokušavali smo reagovati direktno kod sudionika. Međutim, očito je da naši zahtjevi u interesu kluba na taj način ne dopiru dovoljno jako kod koga bi trebali, a veoma bitne stvari od presudnog značaja za klub se moraju ozbiljnije shvatiti kako posljedice ne bi bile nesagledive. Stoga, isključivo zbog navedenih razloga koristimo ovu priliku kako bismo djelovali preventivno na one koji utiču na rad kluba da svoje obaveze prema istom počnu shvatati maksimalno ozbiljno.

Neformalna grupa građana „Za Čelik“ je formirana prije skoro 3 godine sa primarnim ciljem da zajedno sa navijačkom grupom Robijaši 1988 Zenica spasi klub od gašenja, jer je išao rapidno tim putem. Nakon velike borbe i usvajanja statuta po članskom modelu, naši članovi su ušli u klub na volonterskoj bazi, te uzeli poziciju u Upravnom odboru na zahtjev trenutnog predsjednika kluba g. Selvedina Šatorovića, a zarad toga kako bismo bili u komunikaciji koja će doprinijeti napretku kluba. Pored navedene, naši članovi su prihvatili pozicije v.d. generalnog sekretara, portparola, službenog predstavnika kluba i tehničkog odbora za organizaciju sjednice Skupštine. Klub je uštedio na taj način određena sredstva, jer u suprotnom bi morao zaposliti druge ljude i plaćati ih u situaciji kada mora racionalno poslovati, a upitno je koliko bi članski model zaživio. U suštini, NGG „Za Čelik“ je prihvatio zadatke provedbe članskog modela u klubu i marketinških aktivnosti, ali svakako brinemo i pokušavamo kontrolisati, te usmjeriti rad kluba kako bi išao u skladu s promjenama.

Svjesni smo toga da smo vjerovatno neke stvari mogli bolje uraditi, ali članski model je uspostavljen i dalje ostaje da klub počne učlanjivati nove članove iz inostranstva kada se već uspiju odblokirati računi. Zatim, pokrenuta je nova web stranica, klub je postao zastupljen na socijalnim mrežama, a marketing služba je kontaktirala preko 100 privrednih subjekata i trenutno dogovorila saradnju za sponzorstvo sa određenim brojem, a koji su prepoznali da saradnja može biti na obostranu korist, pa i u ovim trenucima kada se klub diže iz pepela. Ovaj segment svakako mora napredovati, ali trenutno većina njih nije zainteresovana za saradnju zbog ružne prošlosti kluba i neizvjesne budućnosti, ali oni koji sad prepoznaju priliku da se uključe u stvaranje kluba, reprezenta kakvog zaslužuje naš grad, takođe zaslužuju i poseban status, jer mnogo znači kada se dobije podrška u teškim vremenima. Za vrijeme euforije i idile se najlakše priključiti uspješnim projektima, ali bez obzira na tešku situaciju očekujemo uskoro saradnju kluba i sa drugim privrednim subjektima.

Segment rada u koji nismo ulazili je onaj sportski, jer je veoma bitno za ozbiljan klub da struka odlučuje i da se ne petlja ko stigne, te u skladu s tim nismo analizirali selekciju igrača, osoblja u stručnom štabu, već je to radio Upravni odbor u dogovoru sa stručnim štabom, ali nam je bilo bitno da se radi u skladu s racionalnim poslovanjem pošto je trenutno takav način rada za klub neophodan.

Prema tome, kako bi neki preduslovi za spas kluba bili ispunjeni bilo je potrebno uspostaviti uređen sistem rada, a sa usvajanjem statuta po članskom modelu klub je svakako na tom putu, ali potrebno je još dosta toga uraditi kako bi novi sistem ostvario željene rezultate. Također, za klub je od sudbonosnog značaja da se potpiše reprogram dugova prema Poreznoj upravi FBiH i Upravi za indirektno oporezivanje BiH, te otpišu dugovi prema javnim preduzećima i ustanovama, a svakako je potrebno i pregovarati sa povjeriocima.

Međutim, tu već dolazimo u koliziju sa onima koji bi se morali više angažovati po ovim pitanjima. Navedene stvari nisu ozbiljne shvaćene ni od određenih struktura kluba, kao ni od političara koji su obećali pomoći klubu da stane na zdrave noge. Preći ćemo na konkretne detalje prema određenim strukturama kluba, te gradskoj instituciji i organu.

Upravni odbor NK Čelik Zenica

Gospoda Selvedin Šatorović, Mirnes Isaković i Edin Beganović su prihvatili pozicije u Upravnom odboru NK Čelik Zenica u najtežim trenucima kada niko nije htio i podržali su novi sistem rada u klubu, te za navedene poteze zaslužuju sve zasluge i pohvale. Svjesni smo činjenice da se dvije decenije sistematskog uništavanja kluba i javašluka ne može ispraviti preko noći, te da se sigurno neće stići sve ni sanirati do prve sjednice Skupštine. Međutim, bit ćemo iskreni i javnost izvijestiti o aktivnostima kojima se mora posvetiti više pažnje, te smo prinuđeni da posmatramo kritički procese koji se odvijaju trenutno u klubu. Fokus Upravnog odbora je, uglavnom, na opstanku u Premijer ligi, dok su neki bitni aspekti ipak zanemareni, a za opstanak kluba kao pravnog lica potreban je balans u svim aktivnostima.

Na propuste pri realizaciji tih aktivnosti smo ukazivali nebrojeno puta na sastancima Upravnog odbora, pa čak ozbiljniji pristup pri rješavanju tih problema uslovljavali našim istupanjem iz kluba što nije donijelo konkretnije pomake. Vrijedi naglasiti da smo pri svakom ukazivanju na propuste nudili angažman naših članova pri sanaciji problema, međutim bezuspješno. Sada smo primorani istupiti javno jer smo potrošili sve metode utjecaja na glavne klupske čelnike.

Ipak, svi moramo biti svjesni da opstanak kluba u Premijer ligi nema smisla ako će se klub ugasiti naknadno zbog neispunjenja svojih obaveza.

Stoga, bitno je imati ravnotežu za sve trenutne ciljeve kluba koji čine: potpis reprograma dugova prema Poreznoj upravi FBiH i Upravi za indirektno oporezivanje BiH, otpis dugova prema javnim preduzećima i ustanovama, pregovore sa povjeriocima, opstanak u BH Telecom Premijer ligi BiH, racionalno poslovanje, a svakako je vrijeme i da klub posveti pažnju svom omladinskom pogonu kojem nije posvećeno ni približno dovoljno pažnje.

Iz sljedećih stavki izuzimamo člana Upravnog odbora g. Denisa Mušovića, koji je naknadno priključen u ovaj organ, jer u ovom slučaju predstavlja stavove NGG „Za Čelik“, a koji su svakako u interesu kluba. Dakle, krenimo redom sa kritičkim osvrtom prema Upravnom odboru:

– Ono što je Upravni odbor uspio sanirati u odnosu na užasnu ostavštinu prethodnika je svakako igrački kadar, te su uz dogovor sa bivšim (?) trenerom uspjeli poboljšati isti, a u skladu s ponudom na tržištu i mogućnostima kluba. Selekcija igrača je vjerovatno mogla biti bolja, ali zbog stanja u kojem se nalazi klub i uštede, angažman sportskog direktora je odložen da bi Upravni odbor koji bude izabran na sjednici Skupštine, a nakon iste po odredbama statuta, angažovao stručnu osobu na tu funkciju. Međutim, doveli su veći broj igrača, a nisu se uspjeli riješiti viška igrača što nije u skladu sa racionalnim poslovanjem. Također, ako je klub spreman premirati igrače onda mora biti spreman na vrijeme isplaćivati plate tim istim igračima i radnoj zajednici.

– Navest ćemo i detalje o kojima se ne vodi dovoljno ozbiljno računa, te je tako Upravni odbor podnio zahtjev za reprogram duga, ali bližio se rok za potpis, a pošto Grad Zenica nije ništa poduzeo po tom pitanju onda je klub čekao dugo odgovore iz Porezne uprave za detalje o dogovoru za reprogram duga bez provjere stanja i moglo se vrlo lako desiti da klub zakasni sa obnovom zahtjeva za isti da nije bilo reakcije, a reprogram duga je ipak top prioritet za klub. Ova obnova zahtjeva je definitivno posljednja i klub više neće moći ponovo reagovati u vidu iste ako se reprogram duga ne potpiše ovaj put. Previše vremena i energije je potrošeno za lobiranje za izmjenu Zakona o naplati i djelimičnom otpisu dugovanja sportskim kolektivima, koji bi omogućio spas za klub da bi sad isti propustili. Zadnji rok za potpis reprograma duga je 13. maj 2017. godine što znači da klubu ostaje ravno 25 dana da uđe u taj proces ili u suprotnom propušta zadnju šansu za opstanak kluba! Ako se to desi, trebamo biti svjesni da slijedi gašenje kluba prije ili kasnije što znači da sad hvatamo zadnji voz za spas!

– Nemar je prezentovan i prema ostalim povjeriocima kojima klub duguje. Upravni odbor se nije potrudio da pokuša skinuti blokade s računa, koje su brojne, a prošlo je više od 3 mjeseca od njihovog angažmana u klubu. S povjeriocima treba sjesti i pregovarati, a nakon javnog poziva kluba prema povjeriocima taj proces je jednostavno stao.

– V.d. direktora kluba, Adnan Nuhagić, nalazi svoje načine da opstruiše rad kluba i s njim ne možemo nikako na zelenu granu, jer teško je povjerovati da zbog eventualnog njegovog neznanja i najobičniji detalji predstavljaju problem za klub, pa je tako, primjera radi, za utakmicu protiv Mladosti klub skoro ostao bez karata zbog njegovih propusta što bi bila neviđena sramota i da ne nabrajamo dalje. Uglavnom, nakon svakodnevnih problema s njim, Upravni odbor je odlučio da mu se zahvali na dosadašnjem radu i prihvati ostavku no odjednom se ispostavlja da dotični nije dao ostavku već se dešava situacija koja ne dolikuje renomeu kluba, pa tako i odluka za negovo pitanje ostaje nedefinisana, a to kad bi se mogao objaviti javni oglas za ovo radno mjesto ostaje nepoznanica. Takođe, trenutno od dotičnog zavisi proces licenciranja, zbog kojeg je prošle godine klub lako mogao biti izbačen iz Premijer lige. Pregovori sa svim igračima zbog kojih je licenca upitna još uvijek nisu obavljeni!

– Naši članovi koji obavljaju funkcije u klubu još uvijek nisu dobili sve ugovore igrača i radne zajednice kako bi analizirali stanje koje su zatekli.

– Finansijski izvještaji koji su urađeni na mjesečnom nivou, a na koje se dugo čekalo, za potrebe poslovanja kluba nisu urađeni dovoljno ozbiljno, te nisu ni usvojeni, a trenutni budžet ne predstavlja pravo mjerilo za klub pošto nije realan.

– Sistematizacija radnih mjesta još uvijek nije obavljena, a plate se ne isplaćuju na vrijeme već kasne i po mjesec dana.

– Situacija sa g. Jusufbegovićem nije također dovoljno razjašnjena, jer se ispostavilo da je dotični smijenjen odnosno dobio otkaz, a ne da je podnio ostavku, tako da se nije desio sporazumni raskid već i dalje zahtijeva da mu se isplaćuju plate do kraja ugovora.

Postoji još dosta detalja, ali i ovo je za sada i više nego dovoljno da se shvati da situacija nije baš „med i mlijeko“ već da je potrebno zasukati rukave i prihvatiti se posla. Problemi sa Upravnim odborom nastaju onog trenutka kada se dogovori ne ispoštuju što se desilo više puta, a klub nema luksuz da vuče repove, posebno za reprogram duga prema Poreznoj upravi FBiH za koji je na kraju zahtjev podnesen u zadnji čas. Bili smo prinuđeni da ovim putem bacimo akcent na određene detalje na vrijeme te da pozovemo Upravni odbor da se koncentriše na iste, jer ne smijemo dopustiti da se dese loše posljedice za klub koje nećemo moći ispravljati naknadno. Još uvijek ima dovoljno vremena da se sve stigne uraditi, ali vrijeme brzo prolazi, a sad se odlučuje o sudbini kluba i mora se shvatiti ozbiljnost situacije.

Ne bismo reagovali na ovaj način da nismo prinuđeni pošto moramo probuditi uspavanu svijest, jer interes kluba je na prvom mjestu. Ako biramo između iznošenja prljavog veša i spasa kluba, ne postoji dilema šta ćemo uraditi. Obećali smo transparentnost, te ovu kritiku Upravnom odboru kluba ne upućujemo da bismo nekom naškodili već treba biti shvaćena konstruktivno kako bi klub dodatno napredovao. Zadaci koje klub mora uraditi nisu lagani i ima ih veliki broj, ali oni su sada imperativ kako bi novi sistem rada zaživio, a klub prodisao punim plućima i iskoristio potencijal koji posjeduje.

Grad Zenica i Gradsko vijeće

Početkom decembra 2016. godine je inicijalno dogovorena tematska sjednica o NK Čelik (LINK), ali onda je uslijedilo usvajanje statuta po članskom modelu, kao i procesi koji su bili bitni da se zakotrlja priča oko NK Čelik. Međutim, svi potrebni sastanci Inicijativnog odbora ispred Grada Zenice i Radne grupe Inicijativnog odbora su završeni, izvještaj je predan Gradskom vijeću, te se tematska sjednica trebala održati još 06. aprila 2017. godine, ali je onda naglašeno vijećnicima da je potrebno više vremena za analizu materijala, te je ista odgođena za 13. april 2017. godine i kad smo vjerovali da će tad biti održana onda je odgođena zbog provjere materijala od stručnih službi. Ono što se krije iza kulisa je svakako da određenim klanovima ne odgovara ova tematska sjednica i pokušavaju opstruisati njeno održavanje. Trenutno ne postoji naznaka za datum održavanja ove jako bitne tematske sjednice za klub, a ostalo je svega 25 dana roka za potpisivanje reprograma duga prema Poreznoj upravi FBiH. Takođe, na istoj će se odlučivati o reprogramu dugova prema Upravi za indirektno oporezivanje BiH, zatim o otpisu dugova prema javnim preduzećima i ustanovama, ali i o još mnogim itekako bitnim detaljima za klub.

Opšti dojam je da političari vole kalkulisati, politizirati, promovisati se te koristiti klub kao sredstvo, a kad treba nešto učiniti onda se teže odlučuju, ali moramo reći da svakako postoje časni izuzeci. Prije svega, pozvat ćemo potpisnike memoranduma sa NGG „Za Čelik“ (LINK) da ispune ono što su potpisali crno na bijelo, a zatim i sve ostale političke subjekte da rade u interesu kluba. Najbolja promocija jeste kada se radi u interesu Čelika, jer to je u interesu građana. Čelik je najveći sportski kolektiv u Zeničko-dobojskom kantonu, klub sa bogatom tradicijom i simbol naše Zenice. Zenica bez Čelika bi simbolizirala ljušturu bez progresa!

Prema tome, očekujemo od svih političara odgovorno ponašanje u interesu kluba, grada i svih građana, a u slučaju da se to ne desi onda očekujemo od gradonačelnika g. Fuada Kasumovića, koji već pomaže klubu za tekuće obaveze, da organizuje tematsku sjednicu kao što je to uradio konkretno u slučaju Plave vode. Međutim, moramo naglasiti da će apsolutno najveća pomoć klubu od političkih subjekata biti ispunjavanje zahtjeva za koje se zalažemo već skoro 3 godine, a to su reprogramiranje dugova prema Poreznoj upravi FBiH i Upravi za indirektno oporezivanje BiH, kao i otpis dugova prema javnim preduzećima i ustanovama pošto ove stavke čine veliki teret na plećima kluba. Ne smije postojati izgovor za gubitak vremena, jer je klubu upitno postojanje, te zato pozivamo sve političke subjekte na ozbiljnost pošto situacija to svakako zahtijeva. Sad je vrijeme za djelo, te će svako imati priliku da pokaže da li je iskreno za Čelik.

U prilog za javnost dostavljamo transparentno i izvještaj za tematsku sjednicu (LINK), a podaci su prezentovani zaključno sa decembrom prošle godine, te što više vremena prolazi i oni postaju manje relevantni. Dakle, političko potkusurivanje preko kluba nikom ne odgovara tako da je vrijeme da svi relevantni faktori, koji imaju moć odluke, shvate Čelik ozbiljnije nego do sada, jer ključ za spas kluba je još uvijek u rukama politike. Ako se to ne desi onda će se znati konkretno ko sve nosi određeno breme za propast kluba svih Zeničana.

Ponavljamo, rok za potpis reprograma duga prema Poreznoj upravi FBiH je 13. maj 2017. godine. Grad Zenica u ovoj situacji mora stati iza Čelika i potrebno je što prije organizovati tematsku sjednicu Gradskog vijeća, jer klub je morao obnoviti zahtjev za reprogram kako bi dobio dodatno vrijeme zato što u gradskoj instituciji i organu politiziraju i kalkulišu po pitanju kluba umjesto da shvate ozbiljno situaciju i pomognu u svojoj moći. Grad Zenica i Gradsko vijeće imaju moć da pomognu klubu u punom obimu, a to se od njihovih predstavnika itekako očekuje, jer svi su mnogo toga obećavali i vrijeme je došlo da ispune ta obećanja. Obraćamo vam se direktno, možete dobiti zasluge za spas kluba ili podijeliti odgovornost za njegovo gašenje.

Zenica ne zaslužuje da strepi za postojanje svog kluba već da Čelik osvaja trofeje, te predstavlja Zenicu i Bosnu i Hercegovinu u evropskim takmičenjima. Klub se bori trenutno da opstane u Premijer ligi i sigurno je da će se boriti do kraja, ali badava nam opstanak u ligi ako se ne potpiše reprogram dugova, jer opstanak kluba kao pravnog lica sa sportsko-pravnim kontinuitetom odnosno tradicijom je top prioritet. Prema tome, potrebno je organizovati tematsku sjednicu po hitnom postupku odnosno što prije, kako bismo udarili svi zajedno temelje za jak klub kojima će se ponositi i buduće generacije Zeničana, Robijaša i Čelikovaca! Budite spasitelji, a ne grobari Čelika!

Takođe, na kraju ovog saopštenja pozivamo sve one koji iskreno vole klub da dođu na stadion Bilino polje u subotu, 22. aprila 2017. godine na utakmicu koja počinje u 17 sati (po trenutnim informacijama) i podrže voljeni Čelik protiv ekipe Širokog Brijega, te budu vjetar u leđa našoj ekipi kada je najpotrebnije u ovoj grčevitoj borbi za opstanak kluba u Premijer ligi!

Čelik zauvijek!

NGG ZA ČELIK PRESS

 

Visoko.co.ba/Direktno.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE