Pretpostavka je bazirana na Coriolisovom efektu koji se manifestira kroz utjecaj na materiju u rotirajućim sistemima (kao što je Zemlja) koja se kreće pod uglom u odnosu na osu rotacije. Zbog činjenice da je Zemlja okrugla i da polovi postoje u svojevrsnoj suprotnosti jedan na prema drugom, materija na sjevernoj hemisferi rotaciju “doživljava” u smjeru suprotnom kazaljci na satu, a materija na južnoj hemisferi u smjeru kazaljke na satu.

Drugim riječima, Coriolisov efekt je odgovoran što se uragani na sjevernoj hemisferi rotiraju u smjeru suprotnom kazaljci na satu, dok se australski cikloni rotiraju u smjeru kazaljke na satu.

Dakle, meteorolozi i i fizičari vrlo dobro znaju kako ova zanimljiva sila diktira vremenske uslove na našoj planeti. Iz toga je proistakao jedan od najvećih modernih mitova – da voda u lavabou u Australiji ili bilo gdje južno od ekvatora prilikom toka kroz odvod teče u smjeru kazaljke na satu, dok se voda u lavabou u sjevernoj hemisferi kreće u suprotnom smjeru.

Jasno je zašto je mit zaživio. Coriolisov efekat postaje uočljiv zbog inercije, odnosno razlike u inerciji između tačaka koje su bliže i dalje od pola ili ose. Stoga, rotiranje vode zbog postojanja odvoda slično je razlogu rotiranja vjetra jer hladni zrak teče ispod vrućeg.

Iako je to isprva bilo općeprihvaćeno, nekoliko jednostavnih eksperimenata je pokazalo da rotacija vode na bilo kojoj lokaciji na Zemlji zavisi od smjera toka iz česme, oblika posude, pozicije vodokotlića u odnosnu na WC šolju i slično. Ukratko, voda će se kretati u bilo kojem smjeru, a Coriolisov efekt na to nema nikakvog vidljivog utjecaja.

Ali zauvijek je ostalo pitanje – kako je moguće da jedna sila upravlja uraganima i ciklonima, a nije u stanju utjecati na tok vode u običnom bazenu. Uspostavilo se da su za uočavanje Coriolisovog efekta na manjem nivou potrebni kontrolisani uslovi.

Ekipa iza YouTube kanala Veritasium odlučila je izvesti eksperiment kojim će dokazati da je Coriolisov efekat zaista uočljiv golim okom i u svakodnevnim posudama kao što je dječiji bazen.

Problem je, kao što je navedeno, u česmama, oblicima posuda i slično. Svi zajedno nadvladavaju utjecaj Zemljine rotacije i da bi se Coriolisov efekt primijetio oni se moraju prevazići.

Ono što je bilo potrebno jeste vrijeme da se tijelo vode smiri i “zaboravi” utjecaj smjera dotoka, da odvod bude što bliži centru i oslobođen neravnina i da se početkom procesa bijega vode ne remeti mirovanje tijela.

I zaista, dodavanjem boje u vodu dokazan je utjecaj Coriolisovog efekta u običnom dječijem bazenu.

klix.ba/visoko.ba