BiHPolitikaNikšić: U ozbiljnim reformama moraju se tražiti najbolja rješenja

Nikšić: U ozbiljnim reformama moraju se tražiti najbolja rješenja

– Bitno je napomenuti da je Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio prijedlog zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, bez ijednog usvojenog amandmana, dok je SDPBiH predložio 88 amandmana na zakon, koje je Vlada odbila uz neuvjerljiva i neozbiljna obrazloženja. Činjenica da na tekst vladinog zakona ima više od 100 amandmana pokazuje da postoji ozbiljan problem, jer se radi o zakonu oko kojeg bi se trebao postići najveći mogući društveni koncenzus u smislu rješenja, što, očigledno, nije moguće ni u vladajućoj koaliciji – navodi se.

U saopćenju za javnost SDPBiH očekuju „od Vlade i parlamentarne većine da, prije svega, shvate kako se u ozbiljnim reformama, kao što je penzijski sistem, mora voditi aktivni dijalog i tražiti najbolja rješenja, a ne igrati neozbiljna politička igra, kojoj svjedočimo mjesecima u režiji Novalićeve vlade“.

– Jučerašnja situacija ponovo pokazuje da ova Vlada nema kapacitet, niti znanje, za vođenje ozbiljnih reformi. Mehanizam koordinacije je također doživio potpuni fijasko, jer očigledno ne funkcionira odnos između Parlamenta i Vlade unutar FBiH, a kamoli odnos između entiteta i države. Stoga, pozivamo čelnike vladajuće koalicije da se, konačno, uozbilje i da počnu raditi svoj posao, odnosno, da iskoriste ovo dodatno vrijeme i još jednom ozbiljno razmotre ponuđene amandmane, ukoliko zaista žele da imamo reformu koja znači napredak za postojeće i buduće penzionere – ističu iz SDPBiH.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE