Naslovnica BiH Privreda Njega Nijemci...

Njega Nijemci zovu najbogatiji Bosanac, a ovaj put ih je jako razljutio: Hoće li Hastor preseliti proizvodnju u BiH?

Najnovije informacije koje su se pojavile ovih dana u vezi s firmom Grammer iz njemačkoga grada Amberga prodrmale su njemačku javnost.

849
PODIJELI

Riječ je o bavarskoj kompaniji, velikom dobavljaču dijelova koji proizvodi automobilske naslone za glavu i ruke te sjedišta.

Nedavno je 20 odsto akcija Grammera preuzela porodica Hastor na čelu s Nijazom Hastorom, koga njemački mediji predstavljaju kao “najbogatijeg Bosanca”.

Krajem januara portparol Hastorovih objavio je namjeru za zakazivanjem Vanredne skupštine akcionara Grammera kako bi smijenili direktora Hartmuta Milera i pet članova Upravnog odbora, piše Wirtschafts Woche, a prenosi Radiosarajevo.ba.

Uporište za Vanrednu skupštinu porodica Hastor našla je u Zakonu o trgovačkim društvima koji dozvoljava sazivanje sastanka akcionara “s razlogom” i ako je zahtjev došao od akcionara koji ima najmanje pet procenata vlasništva.

Predstavnici Grammera su još prilikom ulaska biznismena iz BiH u njihovu kompaniju izrazili bojazan da bi Hastorovi mogli preseliti proizvodnju tamo gdje je jeftinija radna snaga – vjerovatno u BiH.

Kako bi spriječili ovakav scenario, u Grammeru su slavodobitno objavili “strateško partnerstvo” s kineskom kompanijom Ningbo Jifeng Auto Parts, objavio je Industrie Magazin.

Strateško partnerstvo s Kinezima pozdravili su automobilski konglomerati kojima Grammer isporučuje dijelove. To bi se moglo protumačiti kao njihova osveta biznismenu iz BiH nakon prošlogodišnje svađe najvećeg evropskog automobilskog proizvođača s Hastorovim “Preventom”.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.