SvijetEvropaNjemačka i Ukrajina žele se vratiti implementaciji mirovnog sporazuma iz Minska

Njemačka i Ukrajina žele se vratiti implementaciji mirovnog sporazuma iz Minska

Sporazum, koji je potpisan u februaru 2015. u Minsku kako bi okončao sukobe između ukrajinskih vladinih snaga i proruskih separatista, nije uspio okončati artiljerijske borbe. Obje strane optužuju jedna drugu za kršenje sporazuma.

Uoči održavanja pregovora u blizini Berlina, Merkel je kazala da je nakon utišanja tokom Uskrsa , “nažalost” zabilježeno povećanje kršenja primirja, izvještava Reuters.

– Naša glavna tema danas bit će kako popraviti sigurnosnu situaciju. Sigurnosna situacija je glavni preduvjet za dalji politički napredak – rekla je Merkel.

Porošenko je također izrazio svoju podršku za ovaj proces.

– Mi moramo odlučno djelovati kako bismo vratili proces iz Minska na konstruktivan put i ne vidimo alternativu procesu iz Minska – kazao je Porošenko.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE