Naslovnica Svijet Evropa Njemačka: Nem...

Njemačka: Nema priznanja za nezavisnost Katalonije

Deklaracija nezavisnosti Katalonije "bila bi nelegalna i ne bi naišla ni na kakvo priznanje", rekla je portparolka njemačke kancelarke Angele Merkel, Ulrike Demer.

58
PODIJELI

Demerova je na pitanje novinara o tome da li će Njemačka pomoći u pregovorima između Katalonije i Španije rekla da je to unutrašnja stvar Španije i da se Njemačka neće miješati.

MARKETING

Ona je dodala da je bitno da se održi jedinstvo Španije i da se svim Špancima garantuju prava, prenosi AP.

Spor između španske vlade i lidera Katalonije zbog napora da se proglasi nezavisnost može da se riješi jedino dijalogom na osnovu Ustava Španije, izjavio je njemački ministar spoljnih poslova Sigmar Gabrijel.

“Jednostrana deklaracija o nezavisnosti Katalonije bila bi neodgovorna”, naveo je Gabrijel u saopštenju, prenosi Reuters.

Prema njegovim riječima, rješenje se može pronaći kroz razgovor zasnovan na vladavini prava i unutasr okvira španskog ustava.

Premijer Španije Mariano Rajoy zatražio je od katalonskog lidera Carles Puigdemonta da razjasni da li je proglasio nezavisnost ili nije preij nego što vlada bude u prilici da primjeni bilo koju mjeru prema članu 155 španskog Ustava.

“Ovaj zahtjev ima za cilj da našim građanima ponudi razjašnjenje i bezbjednost koji su neophodni kad je riječ o ovom pitanju”, poručio je Rajoy.

Agencije ocjenjuju da je ovim Rajoy izvršio dodatni pritisak na katalonsku vladu da se povuče u zahtjevu za nezavisnosti i napravio prvi korak ka aktiviranju Člana 155, koji predviđa da se nekoj regionalnoj vladi, u slučaju da ugrozi interese španske države, mogu oduzeti sva ovlašćenja i prebaciti na centralnu vladu u Madridu, prenosi Tanjug.

Rajoy nije precizirao kada očekuje povratnu informaciju od Puigdemonta, ali je nagovijestio da su u pitanju dani, te poručio da će katalonski lider, ako ponovo uspostavi “ustavnu normalnost”, staviti tačka na period nestabilnosti i tenzija.

vijesti.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.