SvijetBliski istokNoćna mora Azije: Indija pokreće “Hladni start”, tenkovi raspoređeni duž granice s...

Noćna mora Azije: Indija pokreće “Hladni start”, tenkovi raspoređeni duž granice s Pakistanom

Novi tenkovi će biti dodatak postojećih 850-900 tenkova verzije T-90S Bišma, podeljenih u 18 pukova koji su trenutno raspoređeni u indijskim država Radžastanu i Pendžabu. Nejasno je koliko ukupno tenkova tipova T-90S i T-90SM ima indijska vojska (procjene variraju od 800 do 1.200 tenkova u raznim stanjima borbene gotovosti).

Indija je razmatrala nabavku 400 tenkova T-90SM već posljednjih godinu dana. Prema navodima indijskih medija iz novembra 2016, ugovor uključuje i ” izradu elemenata u fabrici za teška vozila u Avadiju blizu Čenaja”. Ipak kupovinu još nije odobrilo Vijeće za odbrambene nabavke, kojim predsjedava indijski ministar odbrane Manohar Parikar.

Indijska vosjka je već rasporedila veliki broj tenkovskih jedinica duž granice sa Pakistanom. Poslednje vesti da Nju Delhi namjerava da modernizuje tenkovske formacije uz granicu mogu ukazuju da Indija sistematski sprovodi svoju “Hladni start” doktrinu ograničenog konvencionalnog rata sa Pakistanom.

Postojanje doktrine nije bila zvanično potvrđeno do skora i podrzumijeva brzu i odlučnu ofanzivu konevncionalnim oružjem na pakistanskoj teritoriji, prije nego što međunarodna zajednica interveniše i prije nego što Pakistan bude primoran da, u znak odmazde, otpočne sa nuklaernim udarima u slučaju invazije.

Tenkovi igraju ključnu ulogu u “Hladnom startu” jer se smatraju najvažnijim ofanzivnim oružjima koja mogu da ostvare ograničene proboje u pakistansku teritoriju uz podršku mehanizovane pješadije i vazdušnih napada u roku od 48 do 72 sata uoči vojnog sukoba sa Islamabadom.

Brojni vojni manevri u posljednjoj deceniji ukazuju da se indijska vojska oslanja na takozvane snage trostrukog udara (svaki od korpusa sastoji se od dvije oklopne i jedne pješadijeske divizije sa oko 450 tenkova po korpusu) da bi sprovela ofanzivu po doktrini “Hladni start” ali da joj nedostaje element iznenađenja – ključni sastaojak takvog “blickrig” pristupa – imajući u vidu da se te jedinice sporo mobilišu i da su stacionirane duboko unutar indijske teritorije.

Usljed toga, indijska vojska je odlučila da sprovede strukturne promene. Prvo, odlučila je defanzivnim korpusima duž granice sa Pakistanom dodati i integrisane grupe za borbu (IBG) veličine divizija koji se sastoje od artiljerije, oklopnjaka, kao i avijacije koji su sposobni za vojne operacije ograničenog ofanzivnog dometa.
AP, Pakistanska balistička raketa zemlja-zemlja modela Šahin 2

Drugo, odlučili su da preraspodijele korpuse snaga trostrukog udara u Integrisane grupe za borbu veličine divizija i da ih postave blizu granice. Ove grupe, opremljene artiljerijom, oklopnim vozilima, tenkovima, i pješadijskim vozilima koje su sposobne da uđu do 80 kilometara u neprijateljsku teritoriju uz podršku iz vazduha.

Do danas, ove promene su djelimično sprovedene usljed brojnih razloga među kojima su logističke prepreke i nedostatak potrebne opreme. Vjerovatno je da će novonaručeni tenkovi T-90SM biti iskorišteni upravo u IBG jedinicama.  Međutim samo tenkovi nisu dovoljni da bi “Hladni start” koji je do sada bio uglavnom koncept, pretvori u relanost.

globalcir.com/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE