ZDKKulturaNova sezona BNP

Nova sezona BNP

Bosansko narodno pozorište Zenica otvorit će ovogodišnju pozorišnu i koncertnu sezonu sa tri nova projekta. Riječ je o ansambl predstavi “Gospođa ministarka”, koju prema tekstu Branislava Nušića režira Slađana Kilibarda, zatim predstavi za bebe “Žuti maslačak”, koju potpisuje Miroljub Mijatović, te velikom koprodukcijskom projektu u saradnji sa Sarajevskim ratnim teatrom SARTR i beogradskim Jugoslavenskim dramskim pozorištem s kojima se rade dvije duodrame u formi diptiha, u režiju Stevana Bodrože.

Koncertna sezona BNP-a bit će otvorena velikim koncertom “Darko Rundek trija” u subotu, 26. septembra, na kojem će biti promoviran novi album “Mostovi”, a u oktobru će uslijediti koncerti drugih renomiranih muzičara iz BiH i regiona.

U predstavi “Gospođa ministarka” publika će na sceni imati priliku vidjeti kompletan glumački ansambl BNP-a, a glavnu uloga u predstavi, čija je izvedba planirana za 15. oktobar, tumači Faketa Salihbegović Avdagić.

Dječija, omladinska i lutkarska scena BNP-a, koja ove godine slavi 65. rođendan, početak ovosezonskog umjetničkog rada započet će predstavom “Žuti maslačak”, namijenjenoj djeci uzrasta od 6 do 36 mjeseci.

Ovaj komad na interaktivan, dopadljiv i kroz igru koncipiran scenski izraz u lutkarskoj formi donosi priču o Maslačku, Pčelici i Leptiru, koja u osnovi podsjeća na basnu “Cvrčak i Mrav”.

Radu na predstavi je stručnu pomoć pružila psihologinja i pedagoginja, dok je likovni segment proizašao iz edukacije o estetici i mogućnostima perticipiranja ciljne grupe koja treba da zavoli teatar i u njemu se pronađe. Muzička podloga je iz domena klasične muzike, za koju su stručnjaci, također, ustanovili da predstavlja blagotvorno dejstvo za opuštanje i smirenje mlade teatarske publike.
Značajan je i veliki koprodukcijski projekt koji Bosansko narodno pozorište Zenica radi u saradnji sa SARTR-om i Jugoslavenskim dramskim pozorištem, koji bi trebao ponuditi regionalnu saradnju, ali i brojna gostovanja na festivalima.

– Zahvaljujući našim pokroviteljima, sponzorima i finansijerima, te zalaganjem naših uposlenika, umjetnika i saradnika, kao i sistemskim razvijanjem partnerstva sa teatrima i umjetnicima iz BiH i regiona, uspijevamo održati visoke estetske i umjetničke standarde koje smo postavili, najozbiljniji obim produkcije u zemlji, kojom našoj publici pružamo raznovrsne teatarske, ali i druge umjetničke sadržaje. Sezona će biti izuzetno teška za sve umjetnike, ali očekujemo da ćemo je uspješno realizirati – kazao je direktor BNP-a Zenica Hazim Begagić.

Za članove BNP Zenica učešća na festivalima neće manjkati, jer će već u septembru sa predstavom “Balkanski rekvijem” sudjelovati i na 49. “BITEF festivalu” u Beogradu.
Ta predstava, nastala u međunarodnoj koprodukciji sa partnerima iz Beča i Sarajeva, ali sa autorskom i umjetničkom ekipom iz cijele Evrope, osvojila je osam nagrada na ovogodišnjem Festivalu bh. drame i autorskog teatra u Zenici.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE