Naslovnica BiH Politika Novalić: Pora...

Novalić: Porast broja uposlenih u obrtima, novi zakon donosi nove olakšice

Obrtnički sektor u Federaciji uskoro će prodisati. To je rečeno nakon sastanka premijera Fadila Novalića i resornog ministra s obrtnicima Federacije. U pripremi je Novi zakon o obrtu i srodnim djelatnostima koji će olakšati obrtničko poslovanje, a to će omogućiti i veće zapošljavanje. Inače, obrti u Federaciji su u porastu, ali ne broj obrta nego broj uposlenika u obrtima.

68
PODIJELI

Broj obrtnika u Federaciji je 48.000, a broj zaposlenih u obrtima 56.000. Za dvije godine broj zaposlenih je povećan za više od 9000 hiljada u ovom sektoru.

MARKETING

“Iz tih brojeva se nazire da je mogućnost zapošljavanja u obrtu daleko najveća. Nevjerovatna je mogućnost upošljavanja u ovom sektoru“, rekao je Novalić.

Novi zakon je pripremljen i imaće sve ono što je obrtnicima potrebno.

“Vođenje i registracija obrta, novi zakon će to dosta olakšati, zatim stručna sprema koja više neće igrati ulogu, bolovanje itd“, rekao je Željko Bakić, predsjednik Obrtničke komore Federacije BiH.

“Mi cijenimo da je znatno bolji u pogledu poslovnih mogućnosti koji smanjuje registraciju na sedam dana, za malo novca, sa malo administrativnih zabrana“, kaže Novalić.

“Ja se nadam da ćemo poslije ove dosta komplicirane situacije, zakon biti usvojen, ali tu je i poreski zakon i nadamo se da ćemo to što prije objediniti i završiti“, rekao je resorni ministar Amir Zukić.

Obrtnici će postati i dio Udruženja poslodavaca čime će učestvovati u kreiranju potrebnih zakona.  Omogućiće im se izlazak iz sive zone i obezbjediti poslovanje koje će omogućiti bolje zapošljavanje u  ovom sektoru.

vijesti.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.