BiHPolitikaNovalić šuti: Šta se desilo s Vladinom nelegalnom firmom "Interas"!?

Novalić šuti: Šta se desilo s Vladinom nelegalnom firmom “Interas”!?

Vlada Federacije BiH prošle godine u oktobru osnovala je Društvo s ograničenom odgovornošću „Interas“ čija je osnovna djelatnost trebala biti upravljanje imovinom u vlasništvu Federacije BiH u zemlji i izvan nje, a čime se, po najavama premijera Fadila Novalića, pokušava dovesti u red stanje u ovoj oblasti, piše Patria.

Godinu dana kasnije niko više i ne spominje ovu firmu, a imovina se uredno prodaje. U želji da saznamo šta se desilo s “Interasom” zvanično smo zatražili odgovore iz kabineta premijera Novalića, ali odgovor već dugih 15 dana nismo dobili. Poznato je da Novalić na pitanja koja mu se ne sviđaju ne šalje odgovore, a što u konačnici znači i krivično djelo po Zakonu o slobodi pristupa informacijama.

Tako smo ostali uskraćeni za odgovore da li je to Novalić shvatio da osnivanjem ove firme, kao što su tada upozoravali iz Demokratske fronte, krši Zakon o početnom bilansu stanja poduzeća i banaka FBiH koji je još uvijek na snazi, a na osnovu kojeg je Direkcija za pasivni podbilans poduzeća i banaka nadležna za upravljanje imovinom!

Ovim postupkom Vlada FBiH ne samo da je zanemarila postojeći Zakon, već je po ko zna koji put zaobišla Parlament FBiH.

– Stavljanjem ove djelatnosti u nadležnost nove firme stvorena je pravna nesigurnost i zakonski paralelizam! – upozorili su tada iz DF-a.

No, već duže vrijeme niko ne spominje “Interas” niti je poznato šta se desilo s ovom firmom, a odluka o njenom osnivanju objavljena je i u Službenim novinama FBiH.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE