Naslovnica BiH Politika NSRS: Ako se ...

NSRS: Ako se ne vrati parlamentarna demokratija, neće biti sjednica

Sjednica Narodne skupštine RS-a prekinuta je sinoć, a za danas u 10.30 sati zakazan je kolegij, a za 12 sati i nastavak zasjedanja.

31
PODIJELI

Prekinuta sjednica parlamenta RS-a, revizorski izvještaji na narednom zasjedanju

Nezvanično, predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović je večeras, na sjednici kolegija rekao da bi se izvještaj Glavne službe za reviziju o provedenoj finansijskoj reviziji Konsolidovanog godišnjeg finansijskog izvještaja za korisnike budžeta RS-a u prošloj godini, na čijoj raspravi insistira opozicija, mogao uvrstiti na dneveni red naredne sjednice, jer bi njihovo “vraćanje” na dnevni red ovog zasjedanja, a nakon što je Odbor za finansije i budžet zatražio njihovo skidanje, bilo kršenje poslovnika entitetskog parlamenta

Lideri opozicije, SDS-a, PDP-a i NDP-a, najavili su da će se o tome konsutovati sa svojim poslanicima i sutra će u nastavku sjednice kolegija saopćiti svoju odluku.

Prethodno su poslanici opozicije u Narodnoj skupštini RS-a zaprijetili večeras da će fizički spriječiti rad parlamenta.

-Nećemo dozvoliti da se rad Skupštine održava na ovaj način sve dok se ne bude poštovali zakoni i dok na dnevni red ne stavite izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora RS-a. Na najbrutalniji način ste onemogućili da raspravljamo o tom, jednom od ključnih dokumenta – revizorskom izvještaju – rekao je večeras poslanik NDP-a Dragan Čavić.

Nakon toga su zauzeli prostor na kojem je skupštinsko rukovodstvo, namjeravajući blokirati rad parlamenta.

Ipak, nakon sjednice kolegija, odlučeno je da se sjednica za večeras prekine.

Borenović: Ako se ne vrati parlamentarna demokratija, neće biti sjednica NSRS

Poslanici opozicije, nakon što su zaprijetili da će blokirati rad parlamenta, ostali su da stoje u skupštinskoj sali na prostoru gdje je mjesto skupštinskog rukovodstva, iako je data pauza.

Napustili su svoje skupštinske klupe i stali na prostor rukovodstva parlamenta, kako bi i fizički blokirali njegov rada.

U skupštinskoj sali je i jedan broj parlamentaraca skupštinske većine.

Poslanik SDS-a Vukota Govdarica je rekao da je ovo odgovor “na nasilje koje trpe u parlamentu, te da traže poštivanje ustava i zakona” i dok njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni neće biti parlamenta.

– Ne može više da bude normalnog kolosjeka, jer ova parlamentrna većina ne razmišlja svojom, već glavom jednog čovjeka – ustvrdio je Govedarica u izjavi novinarima navodeći da će opozicija iscrpiti sve ustavne mogućnosti da se spriječi kršenje zakona.

I poslanik PDP-a Branislav Borenović je rekao da je besmisleno učestvovati u radu parlamenta koji donose odluke koje se ne objavljuju u “Službenom glasniku”.

– Ili se vratite parlamentarnoj demokratiji u skladu s ustavom i zakonom ili sjednica parlamenta neće biti – rekao je Borenović ističući da “na ovaj način štite građane i RS”.

Razlog za nezadovoljstvo opozicije je povlačenje s dnevenog reda izvještaja Glavne službe za reviziju javnog sektora o konsolidovanom izvještaju o izvršenju budžeta u 2016.

Opozicija zaprijetila da će spriječiti rad Narodne skupštine RS-a

Poslanici opozicije u Narodnoj skupštini RS-a zaprijetili su večeras da će fizički spriječiti rad parlamenta.

-Nećemo dozvoliti da se rad Skupštine održava na ovaj način sve dok se ne bude poštovali zakoni i dok na dnevni red ne stavite izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora RS-a. Na najbrutalniji način ste onemogućili da raspravljamo o tom, jednom od ključnih dokumenta – revizorskom izvještaju – rekao je večera poslanik NDP-a Dragan Čavić.

Nakon cjelodneve rasprve u kojoj su poslanici opozicije upozoravali da je prekršen poslovnik i zakon, večeras su saopćili da „više neće dozvoliti da se u Narodnoj skupštini RS-a održava rad na ovaj način“.

-Neće biti parlamenta i to ćemo spriječiti na sve moguće načine, sve dok ne budete davali odgovore na poslanička pitanja u predviđenom roku i dok ne budete poštovali zakon i stavili na dnevni red izvještaj revizora – rekao je Čavić.

Reagovao je potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Nenad Stevandić dajući pauzu od pola sata, ali su poslanici opozicije stali ispred prostora gdje se nalazi skupštinsko rukovodstvo kako bi spriječili rad parlamenta.
Bajke Željke Cvijanović, stepen političke kulture u NSRS postao nasilje i primitivizam

cavic-borenovic-govedarica

Poslanici Narodne skupštine RS otišli su na redovnu pauzu bez usvojenog dnevnog reda.

Opozicionari i dalje ne dozvoljavaju da se dnevni red usvoji i insistiraju od Vlade RS i rukovodstva NSRS da mi odgovore zašto ne dobijaju odgovore na poslanička pitanja, zašto krše Ustav RS i zakone RS i zašto su sa dnevnog reda skinuli izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora o Konsolidovanom izvršenju budžeta za prošlu godinu.

U raspravu o dnevnom redu uključila  se i premijerka RS Željka Cvijanović i to jednosatnim monologom.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović rekao je da će “večeras lakše uspavati sina Stefana uz bajke Željke Cvijanović”.

– Mislim da je parlament danas pokazao da opozicija ima snage. Nećemo odustati. Ne može se desiti da mjesecima ne dobijamo odgovore na poslanička pitanja, ne može se desiti da Vlada RS poništava parlament i da gazi po NSRS. AKo vlast to želi, mi ne damo. Ovaj dom nije zadnja rupa na svirali – kazao je Borenović.

Lider NDP-a Dragan Čavić rekao je da je Dara prevršila mjeru i da se Ustav, zakoni i poslovnik o radu NSRS više neće moći kršiti.

– To više neće raditi. Po cijenu vanrednih izbora, po cijenu svega i svačega, ali to više neće raditi. Ili će se vratiti u ustavne okvire ili neka računaju da zasjedanja više neće biti. Mogu da me potegnu samo za kragnu, ali ona je uska, pa će malo teže zavući prste – rekao je Čavić.

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica rekao je da je stepen političke kulture u NSRS postao prevara, političko nasilje, primitivizam.

– Do sada smo ukazivali na povrede poslovnika, bivali preglasani, a onda nastavljali sa radom. Nema više toga! I onaj ko misli da može, grdno se vara. Ako to dozvolimo, imaćemo lakrdiju u svm ustanovama – rekao je Govedarica.

vijesti.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.