BiHPolitikaNSRS danas o podršci 'Dejtonu', zaduženjima i ponašanju poslanika

NSRS danas o podršci ‘Dejtonu’, zaduženjima i ponašanju poslanika

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na čijem dnevnom redu je Prijedlog deklaracije o zaštiti Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i ubrzanog puta ka EU, kao strateškim ciljevima RS-a, bit će održana danas.

Deklaraciju je predložio poslanik SDS-a Vukota Govedarica, ali nije naišla na podršku vladajućih stranaka u RS-u.

U tom SDS-ovom dokumentu pozivaju se sve političke snage u Bosni i Hercegovini da se okrenu budućnosti i međusobnoj saradnji, konstruktivnom unutrašnjem političkom dijalogu i rješavanju problema u interesu svih naroda i građana RS i BiH.

Kao strateški interes RS-a ističe se trajno očuvanje “dejtonske” ustavne pozicije RS i temeljnih načela Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini (Dejtonskog mirovnog sporazuma) koji definiše ravnopravnost tri konstitutivna naroda i dva entiteta u BiH.

“Svako narušavanje tih načela, majorizacija bilo kog od konstitutivnih naroda, ili jednostrani pokušaj unutrašnje teritorijalne i svake druge ustavne prekompozicije BiH neprihvatljivi su sa stanovišta interesa RS”, navodi se u predloženoj deklaraciji.

Lider SNSD-a Milorad Dodik, međutim, smatra da je deklaracija politikanstvo i da se SDS pokušava u svemu ugledati na SDA, koja je predlagala sličnu deklaraciju u Federalnom parlamentu.

U PDP-u daju podršku usvajanju tog akta, a lider NDP-a Dragan Čavić je skeptičan da će biti konsenzusa za njegovo usvajanje.

Poslanici bi trebalo da razmatraju i izmjene i dopune Poslovnika Narodne skupštine RS-a, po kojima će ubuduće za rad parlamenta biti dovoljno prisustvo 28 od ukupno 83 poslanika.

Kvorum je dosad bio više od jedne polovine ukupnog broja narodnih poslanika.

Na dnevnom redu je i Nacrt Kodeksa ponašanja narodnih poslanika, kojim je predviđena usmena opomena kao laška mjera i novčana kazna jednokratno u visini od 10 posto plaće za težu povredu pravila i ponašanja.

Lakše povrede Kodeksa su razgovor i telefoniranje kojim se ometa tok sjednice parlamenta, neprimjereno odijevanje na zasjedanju, a teže prekidanje govornika ili na drugi način narušavanje toka sjednice i reda u sali, korištenje izraza i riječi koje vrijeđaju ili omalovažavaju drugoga i drugačijega, izraza ili njihovih sinonima koji vrijeđaju ljudsko dostojanstvo i narušavaju ugled i dignitet Narodne skupštine, te podstiču na mržnju i nasilje.

Teža povreda je i ispoljavanje netolerantnosti prema drugačijoj političkoj orijentaciji, rasi, vjeroispovijesti, naciji, spolu ili druge moguće predrasude, kao i nepoštovanje zaposlenih u Narodnoj skupštini RS-a.

Bit će razmatran i Prijedlog programa rada Narodne skupštine RS-a za ovu godinu, Izvještaj o radu tužilaštva RS-a u 2016., te, između ostalog, odluka o zaduženju RS-a za kupovinu „višenamjenskog“ helikoptera, vrijednog 9,4 miliona KM, kao i odluka o zaduženju od 6,5 miliona KM za opremanje nekadašnje Kasarne Zalužani za potrebe MUP-a RS.

visoko.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE