BiHPolitikaNSRS o prodaji 'Ljubije' u nastavku sjednice 10.maja

NSRS o prodaji ‘Ljubije’ u nastavku sjednice 10.maja

Cilj dopuna Zakona o društvima za osiguranje jeste ispunjenje obaveza iz Akcionog plana BiH za otklanjanje nedostataka u borbi protiv pranja novca.

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija pojasnio je ranije da će dopunom ovog zakonskog rješenja biti izvršena harmonizacija sistema sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma sa standardima i preoporukama Radne grupe za finansijske mjere protiv pranja novca – FATF.

Poslanici su danas prihvatili i zakone o prijevozu u drumskom saobraćaju, o opštoj bezbjednosti proizvoda, o turizmu i ugostiteljstvu, te izmjene i dopune zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama i o zaštiti zraka.

Tokom glasanja podršku je dobio i Nacrt zakona o veterinarstvu te izmjene i dopune Zakona o Ekonomsko-socijalnom savjetu.

Usvojene su i strategije naučnog i tehnološkog razvoja RS-a te unapređenja društvenog položaja osoba s invaliditetom u RS-u.

Poslanici su podržali i nacrte strategija razvoja trgovine te lokalne samouprave i razvoja kulture RS-a za period od 2017.  do 2022.

Predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović zaključio je prvi dio ove redovne sjednice, a nastavak zasjedanja zakazao za 10. maj.

Među preostalim tačkama dnevnog reda je Izvještaj o radu Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a u 2016. godini te između ostalog, i Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na odluku Vlade RS-a o prodaji 64,9 posto akcija osnovnog kapitala akcionarskog društva Rudnici željezne rude „Ljubija“, Prijedor, metodom neposrednog odabira kupca.

Vlade RS-a je 12. aprila odlučila da se državni kapital u Rudniku željezne rude „Ljubija“ Prijedor proda firmi “Izraeli investment grupa“, procijenivši da su dali bolju ponudu od “ArcelorMittala”.

Izraelska kompanija ponudila je za akcije „Ljubije“ 92 miliona KM, a „ArcelorMittal“ 63,6 miliona KM.

O privatizaciji „Ljubije“, 4.maja, bit će održano javno saslušanje, a konačnu riječ o prodaji dat će Narodna skupština RS-a.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE