BiHNuklearni otpad na granici: Odlagalište na Trgovskoj gori ugrožava 230.000 stanovnika BiH

Nuklearni otpad na granici: Odlagalište na Trgovskoj gori ugrožava 230.000 stanovnika BiH

Članovi Radne grupe za praćenje stanja i aktivnosti u vezi s mogućom izgradnjom odlagališta radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora, u općini Dvor, poručili su danas da ta lokacija nije adekvatna za zbrinjavanje nuklearnog otpada, te da će učiniti sve da ne dođe do izgradnje tog odlagališta.

Predsjedavajuća Radne grupe Srebrenka Golić je nakon današnje konstituirajuće sjednice u Sarajevu kazala da se ova lokacija, po mišljenju stručnjaka, geologa koji se bave ovom problematikom, nalazi na vrlo trusnom području, tri kilometra od prvog grada, općine Novi Grad.

Radna grupa je dogovorila da pripremi tekst rezolucije kojom će obavezati predstavnike u nadležnim institucijama BiH da diplomatskim putem s organima Republike Hrvatske pokušaju postići dogovor da hrvatske vlasti ne odaberu ovu lokaciju.

Radna grupa je zaključila, kaže Golić, da traži putem Ministarstva vanjskih poslova da im Hrvatska omogući održavanje triju javnih rasprava u Bihaću, Novom Gradu i Sarajevu da bi svi organi Republike Hrvatske čuli mišljenje i stručne javnosti i bh. predstavnika.

Golić ističe da su se građani svih općina u slivu Une, a i Vlada Unsko-sanskog kantona eksplicitno izjasnili protiv izgradnje odlagališta na ovom lokalitetu.

– Tu je ugroženo 230.000 stanovnika. Ti ljudi žive od poljoprivrede, turizma, pčelarstva, uzgoja sitne i krupne stoke. Proizvod koji bi se tu proizvodio vjerovatno ne bi mogao imati plasman na bilo koje tržište – naglašava Golić.

Navela je i da su građani općine Dvor u Hrvatskoj s oko 90 procenata rekli “ne“ odlagalištu, bez obzira na sredstva koja su im nuđena da to prihvate.

-Učinit ćemo sve što je u našoj moći, a i malo više od toga da kolege iz Republike Hrvatske uvjerimo da potraže neku drugu lokaciju i da to ni u kom slučaju ne bude Trgovska gora – izjavio je član Radne grupe Mario Karamatić.

Istakao je da cijeli kraj zapadne Bosne živi od poljoprivrede te da bi to uništilo ljude i gospodarstvo tog kraja i nanijelo nesagledive posljedice BiH, a i tom dijelu Hrvatske.

Član Radne grupe Jasmin Emrić je naglasio da su građani BiH i Hrvatske koji žive u regiji gdje se planira izgraditi odlagalište radioaktivnog i nuklearnog otpada protiv ove lokacije, ali i svake druge mikrolokacije na Trgovskoj gori, jer “svaka lokacija na Trgovskoj gori jednako ugrožava zdravlje građana i u BiH i u Republici Hrvatskoj“.

– Svi smo svjesni šta bi značilo za buduće generacije da se baš na ovom prostoru izgradi odlagalište radioaktivnog i nuklearnog otpada – kazao je Emrić.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE