SvijetBliski istokO budućnosti Sirije razgovarat ćemo kad se oslobodimo terorista

O budućnosti Sirije razgovarat ćemo kad se oslobodimo terorista

U intervjuu koji je dao novinarima u vrijeme kada se navršava šest godina od kako je počeo građanski rat u Siriji, Asad je ocijenio da je prerano da sada priča o svojoj viziji budućnosti Sirije, prenio je AFP.

“Lukusuz je sada pričati o politici kada ćete možda biti ubijeni za nekoliko minuta, kada imate terorističke napade. Tako da je ovo prioritet, osloboditi se ekstremista, a političko pomirenje u različitim oblastima je drugi prioritet”, rekao je Asad grupi novinara iz zapadnih zemalja, prenijela je novinska agencija SANA.

Govoreći o ulozi Rusije u sukobima u Siriji, Asad je ocijenio da je ta zemlja imala uspjeha u borbi protiv džihadista, zajedno s pripadnicima sirijske vojske.

Kao “konkretan dokaz” tog uspjeha, Asad je naveo zauzimanje Alepa i Palmire, prenio je TASS.

“Hajde da govorimo o realnosti, o činjenicama: od kako su Rusi počeli napade na položaje IDIL-a u saradnji sa sirijskom vojskom, nakon što smo im tražili da dođu i podrže nas u borbi protiv terorista, IDIL se smanjuje”, istakao je Asad.

On je naglasio da se politika Rusije i njen odnos prema Siriji prvenstveno zasniva na suverenitetu Sirije, a potom na moralu.

“Zbog toga nema kolonizacije, postoji odnos između Sirije i Rusije koji potiče od prije više od šest decenija i oduvijek je tako bilo u rezličitim okolnostima”, zaključio je Al Asad.

SANA nije precizirala iz kojih su medijskih kuća bili novinari koji su razgovarali sa sirijskim predsjednikom, prenosi B92.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE