BiHPolitikaObaveze prema MMF-u na nivou BiH ispunjavaju se planiranom dinamikom

Obaveze prema MMF-u na nivou BiH ispunjavaju se planiranom dinamikom

Ministar Bevanda informisao je delegaciju MMF-a o aktivnostima koje su preduzete na nivou BiH kako bi se ispunile obaveze predviđene Pismom namjere u okviru prvog pregleda, posebno onima koje se odnose na pripremu i usvajanje budžeta institucija BiH za 2017. godinu. Bevanda istakao je da su završene konsultacije s budžetskim korisnicima, te da očekuje kako će Ministarstvo finansija i trezora BiH u skladu sa zakonskim rokovima uputiti budžet početkom idućeg mjeseca u proceduru usvajanja.

– Uvjeren sam da ćemo budžet institucija BiH za narednu godinu usvojiti do kraja ove godine te da neće biti nikakvih kašnjenja, a poznato je da nisu planirana povećanja rashoda. Sigurno ćemo osigurati neometano funkcionisanje institucija BiH, posebno onih koje imaju značajnu ulogu u procesu evropskih integracija – rekao je Bevanda.

Dodao je da se ograničava zapošljavanje u institucijama BiH, te da je Vijeće ministara usvojilo odluke o visini osnovice na plaću i regres za iduću godinu koje ostaju na istom nivou, što je planirano i Politikom plaća za četverogodišnji period.

Ministar finansija i trezora BiH naglasio je da će se nastaviti s uštedama koje su već postignute primjenom pravilnika o korištenju službenih vozila, telefona i reprezentacije, ali i smanjenja troškova zakupa prostora jer su već kupljene i useljene zgrade za veći broj institucija BiH.

Misija MMF-a upoznata je tokom sastanka s ministrom Bevandom o aktivnostima preduzetim u procesu upravljanja javnim dugom jer je prvi put u BiH usvojena strategija koja se odnosi na ovu oblast i to u saradnji s entitetima.

Ministar Bevanda obavijestio je Misiju MMF-a da je set zakona koji se odnosi na akcize u parlamentarnoj proceduri, te podsjetio da se ovim izmjenama predviđa namjensko izdvajanje prihoda od akciza za izgradnju autocesta i cesta u BiH, te da je bilo određenih korekcija u odnosu na prijedlog zakonskih izmjena koje je dostavio Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje.

Sagovrnici su se složili da u fokusu svih aktivnosti treba biti otvaranje prostora za investicije i ekonomski rast, a tome će doprinijeti reformski zakoni i druge mejre koje su predviđene i Reformskom agendom i Pismom namjere s MMF-om, ali i saradnjom s drugim međunarodnim finansijskim institucijama, prenosi Anadolija.

S obzirom na to da se novi program s MMF-om razlikuje od dosadašnjih stand by aranžmana, reforme će biti sveobuhvatne čemu će biti prilagođeni i rokovi njihovog provođenja, te će Misija MMF-a ponovo boraviti u BiH u novembru ove godine kako bi pripemili izvještaj za Odbor ove međunarodne finansijske institucije.

U delegaciji MMF-a bio je i rezidentni predstavnik za BiH Francisco Parodi.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE