BiHPolitikaObećanja SDA i SBB-a: Stranački dogovori sve više liče na bračne zavjete!

Obećanja SDA i SBB-a: Stranački dogovori sve više liče na bračne zavjete!

Dogovori lidera oko formiranja vlasti donose brojna obećanja, koja oni serviraju sebi i narodu. Nakon izbora, lider SDA Bakir Izetbegović je potpisao programska načela za koaliciju sa Demokratskom frontom Željka Komšića. Taj se dokument  samo po redoslijedu načela razlikovao od kasnijeg sporazuma potpisanog sa SBB-om Fahrudina Radončića. Čak su i datumi slični. SDA je sa DF-om potpisala sporazum 19. novembra prošle godine, sa SBB-om 19. oktobra ove godine.

U međuvremenu je, u julu 2015. godine, Izetbegović potpisao sporazum sa Seferom Halilovićem, koji su mnogi nazvali nesporazumom. U tom dogovoru je rečeno da će se riješiti politička ubistva i teroristički akti, počevši od supruge generala Halilovića i njenog brata, ubistva Joze Leutara pa do miniranja spomenika rahmetli Alije Izetbegovića. Pokazalo se da su u pozadini bili samo politički ciljevi, iako se radilo o porodičnim vezama žrtava i potpisnika. Niko od aktera više nije ni spomenuo istragu ovih ubistava.

Sporazum Izetbegovića i Radončića, pored općih pojmova političke stabilizacije BiH, teritorijalnog integriteta, integracija u EU i NATO, što se nalazilo i u koalicionom dokumentu sa Komšićem, ima u sadržaju i borbu protiv korupcije i kriminala, reforme, unapređenje poslovnog ambijenta, smanjenje javne potrošnje.

Radončić je u martu 2015. rekao da se on ništa ne može dogovoriti sa SDA-om.

U julu 2015. je rekao da „sve što dolazi od Bakira Izetbegovića i SDA on neće podržati“.

Danas Radončić sa Izetbegovićem ima potpisan koalicioni sporazum i on je paradoksalno identičan onom kojeg je Izetbegović napravio sa Komšićem. Zato i djeluje kao svojevrsni diktat SDA prema SBB-u.

Bakir nas ne može plašiti reformskim agendama na način da se donese Zakon o radu koji prije toga nije analiziran. Niko nas neće ucjenjivati da prihvatimo ad hoc  improvizacije koje dolaze, po mom mišljenju od jednog vrlo nekompetentnog federalnog premijera – govorio je svojevermeno Radončić.

Već ovog vikenda nova koalicija je objavila da „počinje reforma državne službe“, pa je time prihvaćen i Zakon o radu, a i premijer je preko noći postao kompetentan.

U okviru ovih labilnih izjava pojavio se i Novalić koji je rekao da će se reformom uprave ustvari povećati plate državnim službenicima. Sad se normalni ekonomisti mogu upitati  šta je cilj ove reforme uprave: Smanjenje nameta na teško opterećenu privredu ili preraspodjela plata u administraciji?

Svojevremeno je Radončić iz opozicije govorio o zahtjevima prema SDA: Zapošljavanje, razvoj, borba protiv korupcije i kriminala, te otkrivanje političkih ubistava. Politička ubistva su nestala iz ovog sporazuma SDA i SBB.

Prošlogodišnji sporazum sa SDA i DF-a potpisao je i HDZ, ovaj drugi je isključivo bošnjački, sa SDA-om i SBB-om. HDZ-ov lider je tu bio medijator bošnjačkog nacionalnog jedistva, neka vrsta matičara i kuma. Jer stranački dogovori sve više liče na bračne zavjete. I znamo šta bude sa zavjetima u braku.

Premda se ne zna kome je dosuđena udaja očito je jedno: Novoj koaliciji će nedostajati principa koje su potpisnici zaboravili ulazeći u kombinaciju.

Nakon svih onih optužbi i brutalnih napada, principi bi svakako bili pogubni.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE