ZDKObilježavanje Svjetskog dana uha i sluha u Zenici

Obilježavanje Svjetskog dana uha i sluha u Zenici

Svake godine 3. mart se obilježava kao Svjetski dan uha i sluha. Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije četiri od 1.000 beba rađaju se sa oštećenjem sluha. Također, svaki deseti čovjek u svjetskoj populaciji pati od nekog poremećaja sluha. Izlaganje buci može uzrokovati prolazni ili trajni gubitak sluha.

Sluh omogućava djetetu da prepozna glasove, zvukove, opasnost, razvije govor, društvene vještine, ličnost, ponašanje, komunicira, orjentiše se. Gubitak sluha, naravno, nema veze s nedostatkom inteligencije, ali može imati negativan uticaj na djetetov razvoj i učenje, posebno u prvoj školskoj godini.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (Služba za školsku higijenu i Virtuelni centar za promociju zdravlja i prevenciju) obilježit će  Svjetski dan uha i sluha 3. marta 2017. godine. Planiran je niz aktivnosti koje imaju za cilj da građanstvu približe značaj ovog problema, te da se pruži doprinos razbijanju stigmatizacije osoba koje imaju poteškoće sa sluhom.

Također, Služba za školsku higijenu svake godine redovno provodi skrining preglede sluha za sve prvačiće u svim centralnim i područnim osnovnim školama u ZDK.

Smatra se da se na 1.000 djece rađa jedno do dvoje djece sa oštećenim sluhom, dok je oštećenje sluha u nekim rizičnim grupama djece oko 30-50 puta češće nego u općoj populaciji. Oko 70 posto svih oštećenja sluha uslovljeno je nepovoljnim faktorima prije i u toku poroda.

U okviru aktivnosti tokom 2016. godine pregledano je 3.477 učenika prvih razreda u 61 centralnoj i 125 područnih osnovnih škola na području ZDK. Od tog broja, kod 53 (1,5 posto) učenika utvrđen je problem sa sluhom, te su ovi učenici upućeni na dalju dijagnostičku obradu u primarnu zdravstvenu zaštitu. U dosadašnjem radu Službe od 2013./14. do 2016/17. školske godine ukupno je pregledano 11.052 djece, a na dalju dijagnostičku obradu upućeno 299 (2,7 posto) djece.

Partneri u provođenju ovih aktivnosti su Srednja muzička škola Zenica, Osnovna muzička škola Zenica, Medicinska škola Zenica te JU za predškolski odgoj i obrazovanje Zenica, najavljeno je iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

visoko.ba/fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE