Naslovnica BiH Kultura Objavljena kn...

Objavljena knjiga o odjecima Brionskog plenuma u BiH dr. Amira Duranovića

98
PODIJELI

“Snažan eho brionski”, knjiga doc. dr. Amira Duranovića, posvećena odjecima historijskog Brionskog plenuma Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije 1966. godine, na kojoj je smijenjen Aleksandar Ranković upravo je izašla iz štampe u izdanju Udruženja za modernu historiju.

Knjiga “Snažan eho brionski”, četvrta po redu u ediciji Studije za historiju BiH izdavača Udruženja za modernu historiju iz Sarajeva predstavlja prerađenu magistarsku radnju odbranjenu na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, gdje dr. Duranović predaje suvremenu historiju.

Autor za Fenu kaže da je knjiga nastala kao rezultat višegodišnjeg rada na prikupljanju literature i arhivske građe u Bosni i Hercegovini i regionu te tretira jedno krupno pitanje jugoslavenske, odnosno, bosanskohercegovačke historije sredine 20. stoljeća, konkretnije, sredine šezdesetih godina u kojima je jugoslavenska federacija prolazila kroz ozbiljne strukturalne promjene.

Polazište za istraživanje bio je Brionski plenum održan 1. jula 1966. godine poslije kojeg se Aleksandar Ranković, potpredsjednik Jugoslavije, povukao sa svih političkih pozicija koje je do tada obnašao.

– Iako je ovo bilo polazište, ipak je fokus knjige i istraživanja orijentiran na brojne reakcije u Bosni i Hercegovini tokom druge polovine 1966. za što nije nedostajalo izvorne arhivske građe. Aktuelnost naslova, prema mom mišljenju, jeste u tome što smatram da 50 godina nakon Brionskog plenuma trebamo ozbiljno pristupiti mnogim pitanjima jugoslavenske historije pa i ovome pitanju. Dosadašnja tumačenja Brionskog plenuma uglavnom su bila odraz vremena u kojem su nastajala. Moj je pokušaj s ovom knjigom vratiti pažnju stučne javnosti na historijske izvore iz sredine šezdesetih godina čime bismo fokus naših razgovora s popularnih tema smjene Aleksandra Rankovića vratili na dublja istraživanja odnosa Saveza komunista i Uprave državne bezbjednosti, kontrolu rada policijskih tijela i drugih pitanja na nižim nivoima, republičkom i lokalnim nivoima širom BiH, što je do sada često bilo zapostavljeno u historiografskim istraživanjima – rekao je Duranović za Fenu.

visoko.co.ba / FENA

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.