ZDKOboljeli od šećerne bolesti u ZDK traže trakice i aparate od Zavoda...

Oboljeli od šećerne bolesti u ZDK traže trakice i aparate od Zavoda zdravstvenog osiguranja

Dijabetičari okupljeni u Savez dijabetičara ZDK-a uputili su premijeru molbu za hitan sastanak. Iako četiri godine traje borba za ostvarivanjem minimalnih prava ove populacije, u tome još nisu uspjeli. Njihov osnovni zahtjev je osiguravanje trakica i aparata za mjerenje šećera za sve pacijenete oboljele od šećerne bolesti sa područja ZDK-a.

Iako zvanično zbog nepostojanja registra još nema podataka o tačnom broju oboljelih od šećerne bolesti na području ZDK-a, pretpostavlja se da ih je između 12 i 15 hiljada. Minimum koji vlast treba ispuniti je osiguravanje 10 trakica i aparata za mjerenje šećera u krvi koji su sastavni dio terapije pacijenata ovisnih o inzulinu.

Masovni protesti zbog narušavanja osnovnih prava ove populacije trebali bi biti održani u prvoj sedmici septembra, ako do tada nadležni ne budu imali sluha za rješavanje njihovih minimalnih zahtjeva. Pred zgradu Vlade ZDK-a očekuje se izlazak više od 2.500 dijabetičara.

“Bojim se da bi se moglo desiti da neko i podlegne na tim protestima. Stvar je toliko ozbiljna”, upozorava Ibrahim Delibašić, predsjednik Saveza dijabetičara ZDK-a.

Generalni sekretar Saveza Haris Delić naglašava da ne žele ugrožavati ZDK, ali i da ne žele ugrožavati svoje živote.

S druge strane u ZZO-u kažu da su zahtjevi dijabetičara u potpunosti opravdani, ali naglašavaju da postoje realne prepreke za ispunjavanje njihovih zahtjeva u ovoj godini.

“Trebaju se stvoriti preduslovi, a preduslovi su bolja naplata finansijskih sredstva, ispunjavanje vrlo ambcioznog finanskijog plana, naplata od velikih neplatiša obaveznog zdrvastvenog osiguranja”, objašnjava Indira Mundžić, pomoćnica direktora za zdravstvenu zaštitu u ZZO-u ZDK-a.

Apsurdno je da zbog slabe naplate ispašta najranjivija kategorija stanovništva, kao i to da prilikom liječenja prioritet imaju oni čije firme duguju milionska sredstva za zdravstvenu zaštitu u odnosu na one koji svoje obaveze izmiruju redovno u skladu sa zakonom.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE