SvijetObustavljena potraga za nestalim avionom Malaysia Airlinesa

Obustavljena potraga za nestalim avionom Malaysia Airlinesa

Nakon 34 mjeseca intenzivnog traganja, potraga za nestalim avionom kompanije Malaysia Airlines službeno je obustavljena, javlja Anadolu Agency (AA).

Odbor koji sačinjavaju zvaničnici Kine, Australije i Malezije, koji su vodili potragu za letjelicom, objavili su danas kako službeno prestaju sa potragom.

Zajedničku izjavu o obustavi potrage potpisali su malezijski ministar za transport Liow Tiong Lai, australijski ministar infrastrukture i transporta Darren Chester i kineski ministar transporta Li Xiaopeng.

U izjavi se navodi kako “napori potrage nisu uspjeli locirati nestali avion uprkos radu s vrhunskom savremenom tehnologijom i visokokvalifikovanim stručnjacima koji su dali sve od sebe”.

Ministri triju zemalja posebno su se osvrnuli na porodice putnika koji su stradali u malezijskom avionu, a koji već tri godine pozivaju na nastavljanje potrage.

“I dalje vjerujemo da će neke nove informacije o avionu izaći na vidjelo u budućnosti”, piše u izjavi.

Avion MH370 nestao je 8. marta 2014. godine na letu od Kuala Lumpura prema Pekingu sa 239 putnika. Nakon sat vremena, prestao je slati signale kontroli leta te je nestao sa radara.

Nekoliko dana nakon misterioznog nestanka, malezijska vlada saopćila je kako aviona “nema”, ali da su svi putnici i posada mrtvi.

Dosad najskuplja potraga u historiji civilne avijacije počela je 18. marta 2014. godine na prostoru površine veće od 4,5 miliona kvadratnih kilometara.

Nakon potrage avionima i brodovima prednost je data podmorskom istraživanju koja također nije dala rezultate.

visoko.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE